^

Исторически музей - Ботевград

Гунди и Ботевград

    Спомени, които насълзяват очите,  докосват сърцето и ставаш неволно съпричастен към събития, случили се в недалечното ни минало събраха в зала "Орханиец" граждани и гости на Ботевград.  Причината бе наближаващата годишнина от рождението на Георги Аспарухов Рангелов - Гунди - 4 май 1943 г.  Във връзка с 70-десет годишния му юбилей, Исторически музей Ботевград откри изложба на 29.04.2013г., съпътствана от среща-разговор с членове на Национален клуб"Гунди".    

       Събитието откри г-н Добри Доцов -председател на Клуб"Гунди" Ботевград. Той представи г-н Димитър Ларгов-футболист на "Славия" и националния отбор на България, играл заедно с Георги Аспарухов, г-н Димитър Каров-волейтболист от националния отбор, съпруг на сестрата на известния футболист , Рангел Петров/бате Рашо/ -секретар на Национален клуб"Гунди" и г-н Тошко Дечев-бивш футболист играл рамо до рамо с Георги Аспарухов. Г-н Доцов отбеляза, че първият клуб основан извън София е този в Ботевград, през 2007 г.  В момента наброява 30 членове, сред които почетните-г-н Ларгов и г-н Донков. Идеята за възникването му извън София е на Димитър Каров, а осъществяването й е плод на ентусиазма на г- н Доцов, любовта му към спорта и почитта му към таланта на Гунди- футболист №1 на ХХ век за България. Рангел Петров представи Национален клуб"Гунди", който съществува от 5 октомври 1995г. и завърши краткото си, но съдържателно слово с авторска творба-"Спомен за Гунди" Димитър Ларгов разказа спомените си на очевидец от мача във Флоренция срещу Белгия, за притеснението и радостта от неочакваната, за самия него, победа-2:1. Подчерта, че е част от едно поколение, което не се е интересувало никога от това колко пари ще получи, а от възможността да представи България по най-добрия начин.Димитър Ларгов сподели: "С особени чувства тръгвам, когато трябва да дойда на Ботевград, но и с голяма мъка, когато мина лобното място на Гунди, който без време си отиде от този свят. Той бе човекът, събрал в себе си най-хубавите черти в човешкия характер".

         На въпроси от публиката отговаря г-н Димитър Каров, който каза че Александър Аспарухов-син на знаменития футболист също работи в областта на детско-юношеския футбол, но в САЩ. Свои спомени за Гунди сподели и г-н Лазар Маринов. С насълзени очи о.з.Григоров каза, че е бил пряк очевидец на трагедията, разиграла се на 30.06.1971г. на "Витиня"-така близо до Ботевград, града където Гунди и Котков бяха обичани, ценени и намериха изключително много свои почитатели. 

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар