^

Исторически музей - Ботевград

Изложба на добруджански носии

           Във фоайето на ІІ етаж на Исторически музей Ботевград на 18 декември в 17,00 часа  бе открита изложба на народни носии от Добруджа.

 

             „Носията на българите е забележителна, а българките са изключително красиви, грациозни и напети...”  -в миналото, възкликват преминаващите през земите ни чужденци.

  Тази красота на нашите прадеди се опитва да съхрани и популяризира кметицата на с. Шуменци (Дайдър в миналото).  Те двамата със своя съпруг-отеца на селото поп Михаил водят отчаяна битка със съвременниците ни, който не хаят за миналото си. Първите носии в огромната днес колекция на Калина Михайлова са ръчно тъкани от прабаба й Милана. Пази ги и се надява да останат за внуците и те като нея да се гордеят със сръчните ръце на българката, вградила душата си в пъстри носии и накити. Част от колекцията на Калина Михайлова е спасена от унищожаване, захвърлена на селското сметище. С умиление, тя разказа, че една възрастна жена от Шуменци, малко преди да издъхне, я е викнала подарявайки й  всичко което до този момент е пазила то майка си и баба си, за да се съхранява, защото децата й не го ценят и ще го изхвърлят.

  Какво хвърляме-душата си, завещана ни от предците. Тя би могла звънко да пее, като  в колекцията на Калина и да  блести с ярък колорит или гние загубила пътя към корена, разлагаща се на някое сметище, в което превръщаме душите си, когато сме загубили пътя към родното.

        Представената в музея изложба е израз на  етнографското многообразие и пъстрота на Добруджа, което е естествен  резултат от сложните етнокултурни взаимодействия в региона. Традиционното облекло от Добруджа е изключително разнообразно. На относително малка територия са разпространени носии от различни краища на България

          Една от най – многобройните етнографски групи са преселниците от Северна Добруджа. По стил и композиция носията на тази етнографска група се отнася към сукманения тип и е еднаква с характерния за началото на ХХ в. добруджански костюм. Така нареченото „приселско” облекло притежава изключително ярък колорит, постигнат от съчетание на интензивни зелени, жълти, розови, оранжеви, сини цветове. Ризата е обикновено с туникообразна кройка, извезана с растителни орнаменти по краищата на полите, ръкавите или пазвата. 

        Своеобразен декоративен център на традиционния костюм е престилката, която се отличава с богата украса, постигната чрез умело съчетание на тъканна и везбена техника, фабрични и ръчно плетени дантели. Тя е изработена от тънък домашен плат, подбран умело да хармонира на сукмана. В двата странични края има бордюр от тъкани орнаменти. Характерни за носията са и подплатените с памук, „наичени” елечета от едноцветен вълнен или кадифен плат. През 20-те – 30-те години на ХХ в. върху „чукмана”/„роклята”/ започват да се обличат и „финки” – блузи с дълъг ръкав, изработени от домашни вълнени или фабрични копринени и памучни платове. Към празничното зимно връхно облекло се отнасят „интириите” и „кюрковете”. 

  Забраждането е с големи квадратни кърпи – „чумбери ”, изработени от фабричен плат, украсени с дълги копринени ресни и завързани с двата края отгоре на темето, а като декорация към забраждането се използват разноцветни панделки, изкуствени цветя и „синчани пера”. Характерни са и украсените с разноцветни мъниста и различни стилизирани геометрични и растителни орнаменти синчани обувки и колани, които придават на женския костюм стилна завършеност и изящност. Пред първата половина на ХХ в. в добруджанското народно облекло настъпва процес на интеграция, постепенно се оформя и разпространява единен за областта костюм, който се възприема от цялото население, като степента на запазване на локалната специфика е различна за отделните етнографски групи. Ярката оригиналност, изискан силует и богат колорит на добруджанските носии показват художествените умения на добруджанката и са едно от най-ценните свидетелства за нейния естетически вкус и усет към красивото, които са така добре представените в музея  носии  на Калина Михайлова.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар