^

Исторически музей - Ботевград

"Завръщане" Симеон Кръстев

      На 04.04.2013г. Исторически музей Ботевград в "Салон на изкуствата 2013г" представи изложба живопис "Завръщане" на Симеон Кръстев. Тя съдържа 32 картини с многообразна тематика.

  С талантлив песенен поздрав към художника и посетителите се обърнаха трио "Севера", с ръководител Стоян Димитров. Те изпълниха най-новата си пролетна народна песен, а гостуването им в музея беше по повод направа на запис за Българското национално радио. 

  Изложбата бе открита от директора на музея госпожа Тодорка Коцева, която представи накратко творческата биография на художника. Тя подчерта впечатленията си от картините, представляващи едно своеобразно бягство от логичния ни и предвидим свят. След което думата бе предоставена на Симеон Кръстев, който подчерта че това е второ негово гостуване в Ботевград. Интересът му е бил провокиран от представянето на музея във Фейсбук. Впечатлен от богатата дейност на културната институция, той избрал да представи отново свои платна, рисувани през различни периоди. Симеон Кръстев подчерта, че любовта му към животните го е провокирала да рисува най-трудно пресъздаваемите-конете. Сред платната се открояват птици-грациозни фламинга, синигери... Стените на зала "Орханиец" греят в топлите багри на натюрморти, цветя, лятно море... Портретът на Стамен Панчев е нарисуван изключително бързо за 2-3 дни, специално и във връзка с  честванията, иницирани под егидата на музея, по повод 100 години от героичната  смърт на поета. Картинната галерия започва с "Часовниковата кула в Ботевград" и завършва с "Музикална приказка", пресъздавайки чувствителната и силно впечатлителна душевност на художника. Свои наблюдения за "говорещите" картини от "Завръщане" сподели Зоя Петкова, гостувала също със свои платна в музея. Милчо Влайков сравни майсторството на Симеон Кръстев в рисуването на коне с Пьотър Черкасов-художникът белоемигрант, оставил незаличима следа в културния живот на Ботевград. Представянето на изложбата приключи с поздравления от местни художници, поети, граждани...

   Картините, представящи богатото творческо присъствие на Симеон Кръстев ще са изложени в зала "Орханиец" на музея и през великденските празници, когато музеят неотлъчно ще работи.

                 Симеон Кръстев завършва Художествената академия в гр. Лодз, Полша, през 1975 г. със специалности „Графичен дизайн” и „Живопис”.
               Участва във всички изложби на графичния дизайн след 1976 г. досега, в национални и общи изложби на плаката.
Публикации в българската преса и в чуждестранни специализирани издания като GRAPHIS, PROJEKS, ИССКУСТВО, GRAPHIS POSTERS.
            Каталози от биеналета и триеналета на плаката от Тояма, Лахти, Варшава, Монс и др.
От 1977 г. до 1993 г. работи като художествен редактор в издателствата „Септември” и „Спектър”. ОТ 1994 г. – в рекламно-издателска къща „Стедон Комерс”, като артдиректор в оформлението на редица периодични и рекламни издания.
Дългогодишен оформител на престижния Каталог на българската мода – „Алманах на българската мода”, под съставителството на проф. Любомир Стойков.
Автор на стотици отпечатани плакати – филмови, политически, спортни, социални, оперни и театрални.
Оформител на пощенски марки, фирмени лога и графични знаци, на каталози и книги.
Работи активно в художественото оформление за конгреси, избори, политически акции и др.

          МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЛОЖБИ
          Изложби на българския плакат в Мексико, Аржентина, Бразилия, Москва, Полша, Белгия, Холандия, Финландия и др.
Участва със свои плакати в изложбите в Париж – „100-те най-добри плаката”.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар