^

Исторически музей - Ботевград

Ботевград почете 100-годишнината от смъртта на Стамен Панчев

22.03.2013г. 13:06


Днес бе почетена паметта на  нашия велик съгражданин Стамен Панчев. По повод 100-годишнината от смъртта му / 23 март/  Община Ботевград, Исторически музей и ТПГ „Стамен Панчев” организираха съвместна инициатива в зала „Орханиец”, където бе показана компютърна презентция, посветена на патрона на училището.
„В навечерието сме на 100 години от героичната смърт на нашия съгражданин, поет и общественик –Стамен  Панчев. В една от студията си за войните Стамен Панчев пише, че се дават страшно много жертви по кървавите полета за един единствен блян – мира. Този блян той нямаше щастието да доживее. Годината е 1912. Обявена е Балканската война. В Орхание, в църквата, се прави молебен, с който се изпращат нашите фронтоваци от нашия район. Сформира се 38-ми полк, в който се записва и Стамен Панчев. Той е подпоручик на 12 рота. На 16 март на неговата част е заповядано да отбранява Мраморно море. Нашите войски успяват много достойно да се отбраняват и се справят с три огромни кавалерийски турски девизии. На помощ на турските войски идват военни кораби и боят става непосилен. Дават се много жертви, един шрапнел посича и нашия съгражданин Стамен Панчев. Той получава две огромни рани – една в стомаха и една над китката на дясната ръка. Закаран е с кон до близкия лазарет в селцето Кадъкьой, където го лекуват. Раните му са смъртоносни, но през цялото време той окуражава войниците, държи се много мъжествено, въпреки болките. На 23 март, в 08.10 ч. умира. Още същия ден той е погребан на една височина над селцето Кадъкьой. Войниците палят клечки кибрит вместо свещи и се молят за душата на своя любим подпоручик. Умира със снимката на 3 годишния си син Павел, облечен в руска рубашка, държи пушка” – разказа пред гостите Тодорка Коцева, директор на музея.
Последва рецитал на ученици от ТПГ „Стамен Панчев”, а след това и изготвената от тях презентация, разказваща за живота и делото на Стамен Панчев. Присъстващите разгледаха и документалната изложба, посветена на нашия съгражданин.
 
Под съпровода на Духовия оркестър венци и цветя поднесоха Георги Георгиев, кмет на община Ботевград, Общинският съвет, ТПГ „Стамен Панчев”, смесен градски хор „Стамен Панчев”, читалище „Христо Ботев”, ПП „Герб”, Обединена социалдемокрация, дружество „Орханиец”, Исторически музей – Ботевград, Общински съюз на ветераните от войните, младежко движение на БСП, „Ротари” клуб, дамски клуб „Инер Уил”, ВиК „Бебреш”, „Балкангаз 2000”, ОУ „Н. Й. Вапцаров”, детски гради в общината, Обредни дейности – Ботевград.


Източник: balkanec.bg