^

Исторически музей - Ботевград

Даринка Петкова представи стихосбирката си "Дар"

07.03.2013г. 14:54


        Даринка Петкова от Литературен клуб „Стамен Панчев” представи първата си самостоятелна стихосбирка „Дар” в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград, днес - 7 март, от 12.00 часа. Представянето започна с четене на нейни стихове от ученици на  клубовете „Магията на словото” с ръководител Надка Чуканова и „В света на приказките” с ръководител Станка Донкова. След това Десислава Иванова представи нейната книга. „Това е едно преборване на житейските несгоди с усмивка, пазеща вкуса на детството, с неговата неподозирана, невъзпитавана, първична, искрена човечност. Сред чудесните стихове откриваме „Моят Ботевград”, „Детски спомен”, „ Ангелска усмивка”, „Трепет”, „Прошка”... В прозаичните творби, увлекателна е срещата с поета Иван Стамболиев, член на съюза на българските писатели  в „Една неспокойна душа”,  „Майчина закрила”...- образи, спомени, откровено споделени впечатления от срещи с необикновени хора”.
„Дар” е стихосбирка, която авторката е посветила на своите две дъщери и внучета, и е провокирана от раждането на първото внуче Марая, а след това и на второто-Деян.„Който се е вгледал в очите на животните е спечелил много, а който не- е загубил. Така аз се съхранявам душевно, общувайки с тях. А децата – те са цветята на земята, без тях животът няма светлина, те ни правят истински богати.”Това казва Даринка в едно от стихотворенията си. В своята стихосбирка поетесата е отразила преживени случки от своя живот – не само радостта от появата на внучетата,но и болката от загубата на скъпите родители, от спомена за детството, намерил дълбок отпечатък в нейното съзнание. За корицата на книгата Даринка Петкова сподели, че е поместена нейната родната къща в Осиковска Лъкавица, която не би се сравнила с нито един друг нейн дом през живота й. И както казва самата тя „Всичко преживяно се е превърнало в поетично откровение”.
„Тази книга е влезнала в сърцето на всеки един човек, който я е прочел. От тази книга струи само светлина. Колкото пъти я препрочиташ, толкова тя те връща в детството”. Това каза председателят на ЛК ”Ст. Панчев” - Пейо Пеев. Любен Томов нарече Даринка Петкова  една изключителна лирична поетеса, която, като че ли е изваяна от доброта”. Томов пожела в бъдещата й творческа работа да продължи да сътворява и битова, и социална поезия. Царинка Божилова, зам. председател на ЛК ”Ст. Панчев”, заяви, че със своята книга Даринка ще остави диря в сърцата на своите близки и приятели.
Учениците от двата клуба поставиха няколко въпроси на поетесата, с чиито отговори стана ясно, че за първи път тя е прописала на 19 години, когато е загубила своя баща. Дали обича да пише повече проза или поезия, Даринка Петкова отговори на децата, че по-бързо се пишат стихотворенията. Като преподавател по Български език и литература, тя често се зарежда емоционално да напише  някое стихче дори в час. На въпрос на Пейо Пеев, дали тя като педагог успява да надникне в детската душа в преките си контакти с тях, или когато им зададе тема на белия лист, тя отговори, че с писането децата стават по-откровени.
Проф. Стоян Михайлов бе сред присъстващите на представянето на литературното произведение. Той припомни, че поетесата заедно със своята майка Невенка Иванова-също поетеса, преди години издават съвместна стихосбирка „Не си отивай доброта”. По-късно поетесата издава „Жадна сълза” с проза,  в памет на нейната майка.”Заглавието „Дар” е много интересно и когато човек чете стихотворенията на Даринка се опира на понятието чистота – тя отразява нейния характер”, каза Михайлов.
Даринка Петкова разказа с много умиление за 12-те си години на преподавателската дейност в с. Скравена, откъдето е започнал нейният творчески път и за незабравимия, вече покойния Иван Стамболиев, който я е въвел с света на творческото писане. Затова тя прочете неговото стихотворение „Не си отивай доброта”. На финала поетесата представи фрагменти от „Поема за скравенската жена” и „За жената” от Невeнка Иванова.  Поздравителни адреси поднесоха Пейо Пеев от името на Литературен клуб „Ст. Панчев” и Десислава Иванова -  от името на директорката на музея-Тодорка Коцева. Участниците в двата клуба на ОУ"Н.Вапцаров" демонстрираха  уважение и признателност, като поднесоха цветя на поетесата.Източник: balkanec.bg