^

Исторически музей - Ботевград

Документална изложба на скаутите в Ботевград бе открита в музея

18.05.2013г. 20:57

Документална изложба  на тема „Ботевградските скаути по стъпките на Ботевата чета“ бе открита тази вечер в зала „Орханиец“ на Исторически музей-Ботевград. Събитието е част от поредицата мероприятия, посветени на Нощта на музеите, в която активно се включва и нашата културна институция. Поводът за изложбата са предстоящите чествания на 2 юни в чест на Ботевата гибел. Снимките показват участието на местната организация от 1997г до днес в Националния поход „Козлодуй-Околчица“. От тогава официално е създадена скаутската организация в Ботевград. Тази година 4-ма от тях ще участват в 67-ия по ред поход, от които 27 години Момчил Пенев лчино е извървял. Да припомним, че именно той бе номиниран миналата година за национален водач.
„Със снимките ние показваме двете страни на похода. Официалната част-когато се движим в колоните със знамена по пътя на Ботев и неговите четници, и спиране на поклонение пред паметниците, свързани с подвига им, както и празненствата във всяко селище в тяхна чест. Показаваме и веселата част в бивака, когато започват игрите, песните и забавленията“. По думите на Момчил Пенев снимките показват дългогодишни прителства, гардени именно в националния поход между участници и водачите от отделните градове. В изложбата са показани награди и рекламни материали, връчвани на ботевградските сакути, свързани със занчимото събитие. Също така в нея може да се види ботевградското сакутско знаме, което е изцяло ръчна изработка от ученици и е изминало повече от 12 години по стъпките на Ботевата чета, увери водачът им Момчил Пенев.
Снимките не са правени в стил художествена фотография, те са личен архив, обясни Пенев. По негови думи всяка снимка си има история – защо е снимана, как е снимана. „Уникални преживявания има всяка година. Независимо, че всяка година сме едни и същи групи от страната, ние сме неразделни повече от 5-6 години. Имаме приятели от Крумовград и Търговище, от музикалното училище в Силистра, от езиковата гимназия във Враца. Най-близки сме с Крумовградчани, лагерите ни винаги са един до друг“, сподели още заклетият скаут.
Повече за водачът на местните скаути и тяхната дейност през годините, ще научите в новия брой на в-к“Балканец“, който излиза в петък – 24 май.


Източник: balkanec.bg