^

Исторически музей - Ботевград

Фотоизложбата „Пещерите и хората” бе открита днес

05.03.2013г. 18:35


Фотоизложбата „Пещерите и хората” бе представена днес в Историческия музей.
Тодорка Коцева, директор на музея, приветства всички присъстващи и откри изложбата.  Фотографиите изобразяват пещери от Русия, Украйна, Италия, Франция, Хърватска, Сърбия, Словения, Словакия, Румъния, Бразилия и България. Изложбата ще остане в Историческия музей един месец.

„Археологическите проучвания доказват, че  ботевградският край е заселен от най-дълбока древност. В пещерите търсим сведения за праисторията ни. Това е периодът, в който вече има живот на земята, а още по-определено, от появата на праисторическия пещерен човек до появата на писмеността. За това изследването на пещерите е много важно за историята. Радвам се, че успяхме да договорим гостуването на тази изложба „Пещерите и хората”, която е притежание на пещерен клуб „Приста” – Русе. В момента тя е предоставена лично от Музея на Родопския карст, в Чепеларе, единственият музей за пещери в цяла Югоизточна Европа” – разказа Тодорка Коцева.

Сред присъстващите бяха Никола Близнаков, основател и  председател на пещерен клуб в Ботевград, създаден през 1964г. и секретарят на клуба – инж. Васил Нанковски.
„Пещерният клуб е създаден през 1964г. по предложение на тогавашния гл. секретар на Българската федерация по пещерно дело и научния сътрудник от Археологическия институт към БАН. Много бързо развихме дейността си, дойдоха хора и от други места. Ботевградският пещерен клуб беше и остана повече от 25 години  единственият пещерен клуб в бившия Софийски окръг. Всяка година правехме пещерни сборове, главно в липнишкия карстов район, там ни беше базата- тренировъчна и научна. Изцяло с наш труд ние – пещерен клуб „Бисер” Ботевград, създадохме първата в страната пещерна база.
Издадохме и първата клубна книга за пещерите - Атлас на пещерите в ботевградския район, а автор на книгата е инж. Васил Нанковски. Клубът ни разви дейност и в републикански и международни експедиции, на много места, но след 1989г. работата позатихна. Много бих се радвал да има млади пещерняци, пещерите са чудесно нещо – да ги видиш, да ги откриеш, да влезеш вътре” – сподели Никола Близнаков.

Тодорка Коцева заяви, че ще се радва да бъде възстановена дейността на пещерния клуб, както и да се организират курсове по пещерно дело, с лицензирани инструктори и съвсем безплатно.


Източник: balkanec.bg