^

Исторически музей - Ботевград

Исторически музей с две награди от Съвета на европейската научна и културна общност

31.05.2013г. 12:19              Директорът на Исторически музей Ботевград Тодорка Коцева получи  отличията  "Златен печат" и „Златна книга” за Европейски  мениджмънт в културата. Наградите се получават за принос към развитието на българската култура от Съвета на европейската  научна и културна общност и са по повод Инициативата „Година на писмеността“. Церемонията по награждаването се състоя вчера следобяд от 16.00ч. в София в Галерия "София Прес", ул. "Славянска" №29. На официалната среща бяха връчени отличия на 280 представители на Българския научен, културен иновативен икономически елит. Исторически музей Ботевград е сред номинираните в Годината на писмеността, Почетни членове на "Съвета на европейската научна и културна общност”.
Отличието се връчва заедно с Почетна значка "ЗЛАТНА КНИГА"- изработена с 24 каратово злато в Монетния двор на България,с формата на отворена книга.
В рамките на Инициативата "Година на писмеността", на Официални срещи през годината, отличията на "Съвета на европейската научна и културна общност"се връчват на обществено признати представители на Българския научен и културен елит и на български селища, които притежават уникално културно наследство.
Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци е международно признание, които притежават Златни отличия от "Съвета па европейска та научна и Културна общност" .
Част от личностите и институциите, които притежават отличията „Златен печат” и „Златна книга” са Съюз на българските журналисти, Столичен куклен театър, Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Съюз на българските артисти, Съюз на българските художници, Институт по роботика, оперните певици Райна Кабаиванска и Александрина Пенданчанска, естрадната певица Силви Вартан, историкът проф. Андрей Пантев, много висши учебни заведения и представители на научните среди, театри, библиотеки, издателски къщи и много други.
Отличени със „Златен печат“ за уникално културно наследство са 64 български градове и села.
Годината на писмеността -2013-та е по повод 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Кирил и Методий през 863 г, на 530 -годишнината от първата отпечатана книга на глаголица през 148З г. във Венеция и на 1120-годишнината от свикването на Преславския събор през 893 г., които взема решение българският език да замени гръцкия в богослужението и така става официален език на българската държава.
 


Източник: balkanec.bg