^

Исторически музей - Ботевград

Потомците на Стамен Панчев се поклониха пред неговия паметник в центъра на Ботевград

Внучката на Стамен Панчев – Райна Панчева, и семейството й се поклониха и поставиха цветя пред паметника на своя именит родственик в центъра на Ботевград. Преди това те посетиха Историческия музей, където се срещнаха с ученици и граждани. Разгледаха и експозицията, посветена на 100-годишнитата от гибелта на поета

По време на срещата представители на Литературен клуб „Стамен Панчев”, сред които Любен Томов, Мико Дончев, Пейо Пеев, прочетоха свои стихове, вдъхновени от емблематичното стихотворение „Сине мой”, от живота и делата на поета-родолюбец.
„В стиховете на Стамен Панчев, както и в живота му, има една линия, която е основна негова черта – голяма любов към България и голяма любов към родния край. Където и да отиде - да учи или работи, той винаги се връща в бащиния дом. За Стамен Панчев родния край е нещо свещено. Когато се обявява Балканската война, той не чака да получи съобщение, че е мобилизиран. Приготвя всичко, което е необходимо, и заминава за София. Разделя се с любимата жена и едно малко детенце, което е на две години, но тръгва, за да изпълни своя дълг. Любовта му към България и родния край се усеща най-много през последните три месеца от неговия живот. В края на 1912 год. Стамен Панчев е ранен в крака и го пускат в отпуск, за да се възстановява вкъщи. В това време, за щастие на България, българската армия печели голямата битка при Одрин. Целият народ изпада във възторг от победата. Вместо да изчака, за да се възстанови напълно, Стамен Панчев, отново тръгва за фронта и намира там смъртта си”, сподели Райна Панчева. Тя показа оригинални фотографии на своя дядо. Сред тях беше най-ценната снимка, която се пази като семейна реликва – на нейния баща Павел, който по това време е 2-годишен. С тази снимка в ръка умира Стамен Панчев.

Райна Панчева подари снимки на музея от мястото, където се намира гробът на поета. Тя разказа, че преди четири години със семейството си е посетила Кадъкьой в Турция. „С помощта на преводачка отидохме в кметството. От своя страна кметът на селцето помогна да открием един възрастен чобанин. Той всъщност ни показа къде се намира гробът. От него се подава един малък бял камък, който е останал от паметната плоча. Стамен Панчев и други българи, загинали в Балканската война, са погребани до гръцкото гробище. В момента там няма паметници или други знаци на гробните места. Мястото е обрасло с бурени, но е заградено и не се обработва, както земята около него”, сподели Райна Панчева. Тя съобщи, че през 2000 година е направено запитване в Турция, на което е даден официален отговор, който гласи: „Няма загинали българи на турска земя.”. "За изкопаване на костите и пренасянето им и дума не може да става", допълни тя.  

Сред присъстващите на срещата с Райна Панчева бяха ученици от два клуба – „Родовата памет на моя град” и „Историята на моето селище”, сформирани по проект „Успех” при ПГТМ „Христо Ботев” и ОУ „Н.Й.Вапцаров”, техните ръководители Мая Върбанова и Незабравка Димова, директорът на ТПГ „Стамен Панчев” Соня Малинчева, директорът на ОУ „Н.Й.Вапцаров” Евгения Иванова,  Цанка Маркова – учител по история в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, нейни роднини, членове на дружество "Орханиец" и други. 

Райна Панчева призова учениците да запазят любовта си към България и към родния край, да се гордеят с историята на своята Родина, да имат цел в живота и да вярват, че могат да я осъществят. Тя се снима с тях за спомен.
 
 
Източник:botevgrad.com

Дата: 23.03.2013, 19:25