^

Исторически музей - Ботевград

Руската писателка Наталия Соколовская гостува в Ботевград по покана на движение „Русофили”

Руската писателка Наталия Соколовская за първи път участва в Международния фестивал на книгата, който се провежда в София. Тази година почетен гост на форума е Москва. По инициатива на движение „Русофили” днес Наталия Соколовская бе в Ботевград. Придружаваше я Милена Лилова – българска преводачка и поетеса, с която ги свързват приятелски отношение от студентските години в столицата на Русия. И двете са завършили литературния институт в Москва.
Пред наш репортер, а и по-късно пред аудиторията в зала „Орханиец” на музея, Наталия Соколовская изрази съжаление, че поради липса на преводачи съвременните руски автори не са познати в България, както и съвременните български писатели – в Русия. Според нея това се дължи на разрушената школа за преводачи и в двете страни.
Наталия Соколовская е редена в Петербург и носи в себе си всички черти на руската култура, характерни и за този град. В началото на своята писателска кариера тя пише стихове и е един от многообещаващите руски поети. Тя е и блестящ преводач на грузинска поезия. Близо десет години живее в Грузия след разпадането на Съветския съюз. По-късно се проявява и като чудесен белетрист. Автор е на няколко книги. В последно време се занимава с нещо изключително интересно – събира и редактира и издава дневниците на хората, преживели блокадата в Петербург. Така Милена Лилова представи руската авторка. Повече за своето творчество разказа самата Наталия Соколовская. В края на срещата тя подари за библиотеката на музея три екземпляра от книгата си „Гледка от Монблан” на руски език.
Председателят на движение „Русофили” в Ботевград Цеца Иванова поднесе да двете гостенки календари и албуми на Община Ботевград. Наталия Соколовская получи подарък и от Литературен клуб „Стамен Панчев” – сборниците „Градът с името на Ботев” и „Будни огнища”. Специален поздрав към гостите и всички присъстващи на срещата отправиха трио "Приятели". Лъчезар Кръстев, Павел Павлов и Иван Боженски изпълниха две песни по текст на незабравимия ботевградски поет Георги Северов и музика на Стоян Димитров.  
 
Източник: botevgrad.com
Дата: 13.12.2013, 16:18