На 23 март /събота/ се навършват 100 години от смъртта на видния ботевградчанин Стамен Панчев – учител, поет, родолюбец, общественик. Паметта на поета ще бъде почетена на 22 март. На тази дата от 11.30 часа Община Ботевград, Исторически музей и ТПГ „Стамен Панчев” канят гражданите в зала „Орханиец” на музея, където ще бъде показана компютърна разработка, посветена на патрона на училището. От 12 часа ще се състои церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стамен Панчев на площад „Саранск”.


В Историческия музей вече е подредена документална изложба в памет на поета. Тя съдържа документи, снимки, писма, предмети на Стамен Панчев, голяма част от които са дарени от неговата внучка Райна Панчева.


На 22 март от 17.30 ч. в музея ще бъде представена книгата „Момчето с побелелите коси” в памет Иван Стамболиев. Неин автор и съставител е Стоян Михайлов. Книгата съдържа непубликувани стихотворения на Стамболиев и спомени за него. Една от най-хубавите творби, която ще бъде прочетена на представянето, е посветена на Стамен Панчев.


По повод 100-годишнината от смъртта на поета, на 23 март неговата внучка Райна Панчева и семейството й ще гостуват в Исторически музей – Ботевград по покана на дружество „Орханиец”. Гостите ще разгледат експозицията й ще се срещнат с ученици от трите средни училища. Срещата ще се състои от 11 часа в зала „Орханиец” на музея. На нея може да присъства всеки, който желае да научи повече за живота и делото на именития наш съгражданин, загинал в Балканската война. 
Родствениците на Стамен Панчев ще посетят ОУ „Н.Й.Вапцаров”, за да разгледат летописната книга на училището, която съдържа негови записки.


На годишнината от смъртта на Стамен Панчев е посветено и литературното четене тази вечер във военния клуб. Местни автори от Сдружение на литературните творци „Стамен Панчев” ще рецитират свои стихове, вдъхновени от житейския път на патрона си. Литературното четене ще започне от 18 часа, съобщиха организаторите.