^

Исторически музей - Ботевград

Среща с внучката на Стамен Панчев в Исторически музей-Ботевград

23.03.2013г. 13:24


Днес от 11:00 часа се състоя среща с потомците на великия българин Стамен Панчев в Историческия музей Ботевград. Датата не е случайна, защото на 23 март 1913 е починал Стамен Панчев- подполковник от 38 пехотен полк, 12 рота на Орхание. Директорът на Историческия музей, Тодорка Коцева посрещна присъстващите с хронологичен разказ на случилото се на тази дата и припомни как отбелязахме 100 годишнината от смъртта му в нашия град.  Имено по този повод в музея е създадена временна композиция с дарения от Райна Панчева, освен постоянната музейна сбирка, посветена на великия поет и революционер.
 
Срещата продължи с представяне на различни стихотворения от творците от литературен клуб „Стамен Панчев”.  Мико Дончев прочете „Завещанието”, а след това думата имаше председателят на клуба Пейо Пеев, който каза: „Стамен Панчев е човек, написал толкова силна поезия, каквато аз никога не бях чел. Не може никой да забрави тези стихове.” Пеев разказа за идеята да се организира национален конкурс, посветен на Стамен Панчев и прочете за присъстващите стихотворението „Разговор със Стамен Панчев в музея на град Ботевград”.
 
Във втората част от срещата думата имаше внучката на Стамен Панчев-Райна Панчева. Тя обърна внимание на заветите, които нейния дядо е оставил и се спря на спорния момент относно неговата рождена дата- „Спомням си, че моята баба винаги е празнувала неговият рожден ден на 16 декември, а не на 1-ви.”, разказа Райна Панчева. Тя призова младите да запазят любовта си към България, където и да се намират: „Където и да отидем по света, ние трябва да сме горди, че сме българи. Кажете ми кой друг народ е успял след 5 вековно робство да запази своята писменост, език и християнска вяра!” Можем да сме горди,  само ако го имаме като своя цел и имаме вяра. Заветите на Панчев- целта и вярата. „И накрая мога да завърша само с едно: „Българин бъди горд, сине мой!”
Източник: balkanec.bg