^

Исторически музей - Ботевград

Стела Доковска представи своята книга "Приказки от Псиландия"

17.12.2013г. 18:59

Тази вечер в Историческия музей за първи път гостува Стела Доковска, която представи своята книга „Приказки от Псиландия”.

Стела Доковска е автор на театрална драматургия, поезия, проза. Завършила е средно музикално училище в Русе, със специалност „Цигулка”. През 1996г. представя своята авторска пиеса на първото издание на ученическия театрален фестивал в Русе – „Искам да сънувам живота си”. Печели две награди – за оригинална авторска идея и първа награда за женска роля. През 2002г. се дипломира със специалност „Театрознание” в НАТФИЗ. Работила е в русенското радио като репортер и водещ на новинарски емисии, а по-късно като репортер на БНР. Нейна авторска песен е представена в Нова телевизия. Стела Доковска е съавтор в сборника „Познатата непозната българска драма”, публикуван през 2001г. Първата й книга с разкази "Седемте пътеки на човека" е издадена през 2009г. Тя акцентира върху психологията на човека. Основна тема е деформацията на личността във взаимоотношенията й с околния свят. Живее и работи в София.
 
Авторката благодари на всички за топлото посрещане и разказа за появата на книгата „Приказки от Псиландия”. „Тази книга не е разказ за мен, а за възможното щастие, пътищата на откриването. За простичките неща, които често пренебрегваме водени от хронично ежедневие. Надявам се тази книга да ви докосне, да ви усмихне” – сподели Стела Доковска, след което прочете откъси от приказките в книгата.
По време на представянето бяха прожектирани и кадри от филма „Любовта е торта”, чийто режисьор е именно Стела Доковска.
 
Десислава Иванова също представи книгата на Стела с думите - „С черно-бяла ключалка започва разходката ни из Псиландия. Тя е за различните, неразбраните, бродниците, тези, които са убедени, че границите са измислени и са съвсем безсилни да спрат стремежите им. Вярват в мечтите, пресътворяват ги всеки по своему. Не спират пред заключената врата, защото в душите си намират точния ключ към хаоса на необятното, където някои бродници разказват приказки. На този граничен път между реалност и фантазия, по детски сериозен и доверчив, откриваме Стела Доковска. Тя е и разказвач и пряк участник в случващото се по псиландски…”.
 
Книгата на Стела Доковска може да бъде намерена в Историческия музей.


Източник: balkanec.bg