^

Исторически музей - Ботевград

В различни точки на света… си оставаме хора (снимки)

01.12.2013г. 14:31

Това е едно от многото послания, които отправя към читателите Малинка Цветкова със стихосбирката си „В различни точки на света”. Днес в Историческия музей – Ботевград, се състоя представянето на тази първа за авторката книга.
В преговора, написан от редактора на стихосбирката – Кирил Назъров – четем: „Поезията винаги дава точна представа за автора, защото чрез стиховете си той изразява своята същност, своя вътрешен свят. В стиховете си поетът разкрива най-съкровените трепети на своята душа, своето светоусещане, споделя вълненията си, отношението си към хората и света… В това отношение не прави изключение и Малинка Цветкова.
Със стихове, артистично поднесени от Мария Коцева, придружени с аналичитни ремарки от Кирил Назъров, премина представянето на книгата. Изявата бе открита от директорката на Историческия музей – Тодорка Коцева, а водеща бе Десислава Иванова, уредник в музея, секретар на Литературен клуб „Стамен Панчев”.
Проф. Симеон Янев от СУ „Кл. Охридски” сподели, че за дебютните книги като тази – няма фалшиви тонове, няма игра на думи. Има само преживени истини, умело и творчески поднесени на аудиторията, което доказва за пореден път, че нашите ценности са още живи. В този смисъл книгата на Малинка Цветкова е един своеобразен принос да запазим нормален света, в който живеем.
Почетният председател на ЛК „Ст. Панчев”, Митрофан Велев, поздрави авторката за разнообразната тематика и богата лексика, пожелавайки й нови завоевания в литературното поприще.
Емоционално и аналитично изказване направи Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите писатели в България. Той даде висока оценка за добре постигнатия синтез между автор, редактор и художник. В изказването си Кадиев  обърна внимание на постигнатата непретенциозност, преливаща в искреност, както и неподправената, споделената искрена интонация на лириката на Малинка Цветкова.
Автократа бе поздравена от представители на литературен клуб „Димчо Дебелянов – гара Елин Пелин, както и от други литературни творци и почитатели на поезията.
Председателят на Литературен клуб „Стамен Панчев”, Пейо Пеев, поздрави Малинка Цветкова и й връчи картина с пожелания за нови творчески висоти.
Ако  искате в това забързано ежедневие да се потопите в света на чистосърдечно изстрадани истини и важни житейски  изводи и обобщения, поднесени умело с езика на поезията, прочетете „В различни точки на света…”. Заслужава си.


Източник: balkanec.bg