^

Исторически музей - Ботевград

"Завръщане"- то на художника Симеон Кръстев

04.04.2013г. 18:03

В Историческия музей бе официално открита изложбата – живопис на художника Симеон Кръстев. Не случайно тя е озаглавена „Завръщане”, тъй като той за втори път представя свои творби пред ботевградска публика.
Гостите и самият художник бяха приветствани с прекрасните  изпълненията на момичетата от трио „Севера” с ръководител Стоян Димитров.
 
Симеон Кръстев е завършил през 1975 г. живопис и графичен дизайн в Художествената академия в Лодз, Полша. Работи в областта на графичния дизайн и живописта, художественото оформление на фирмени лога, монети, пощенски марки. Той е автор на стотици отпечатани плакати – социални, спортни, филмови, театрални и политически. Негови картини притежават колекционери от Израел, Франция, Полша, България и др. Носител е на множество престижни наши и чуждестранни награди.
 
„При Симеон Кръстев платната са населени с невероятни образи, предмети, герои, които витаят, пътуват, плуват, обитават пространството му. Съзерцавайки творбите, предметите същества ни се струват реални, осезаеми. В следващият момент осъзнаваме, че това са напълно фантазни образи, творения на художника. Със своята странност и необичайност те ни забавляват, провокират, омагьосват, подтикват у нас творческо-детското въображение, одушевяващо света. Умение, което ние възрастните, като че ли безвъзвратно сме изгубили” – по този начин представи творчеството на художника Тодорка Коцева, директор на музея.
Специално за изложбата си, Симеон Кръстев е нарисувал и символите на Ботевград – Часовниковата кула, Христо Ботев и Стамен Панчев.
 
„Моят говор е в картините ми. За съжаление, за Стамен Панчев разбрах от интернет пространството и реших за два-три дни да му направя портрет, който се оказва една наистина голяма духовна личност. Това за мен е една емоция, която преживявам с вас в момента. Имам различни предпочитания, като все повече ги обогатявам. Непрекъснато намирам нови теми, в които да скоча и да творя – да се развивам все повече и повече” – сподели Симеон Кръстев пред публиката.
Художникът не скри възхищението си и от Исторически музей, като го определи за богатство не само за Ботевград, но и за цяла България.
 
Изложбата ще бъде на разположение на гражданите и по време на Великденските празници.


Източник: http://balkanec.bg