^

Исторически музей - Ботевград

2013г.- Година на писмеността

          2013г. е   Година на писмеността,  в която отбелязваме  1150-годишнината от началото на великоморавската мисия на Кирил и Методий през 863 г., на 530-годишнината от първата отпечатана книга на глаголица през 1483 г. във Венеция и на 1120-годишнината от свикването на Преславския църковно-народен събор през 893 г., който взема решение българският език да замени гръцкия в богослужението и така става официален език на българската държава.

 Годината на писмеността е обявена от Съвета на европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит.

           В Годината на писмеността  Негово Високо Преосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил бе поканен да мине по пътя на братята Кирил и Методий по случай 1150-годишнината от Великоморавската им мисия. Дядо Гавриил, представляваше  Светия синод на тържествата в Чехия.

  Той участва в обща служба в историческото Никулище, където са останките от църквата на солунските братя.  В Бърно Митрополит Гавриил произнесе прочувствено слово за делото на светите братя,  допринесло за обединението на Европа.

            В Годината  на писмеността  известната руска поетеса Лидия Мнацаканова, член на Съюза на руските писатели, написа едно изключително стихотворение, което поместваме в оригинал:К  1150-летию  славянской  письменности


Болгария, благодарю, сестра,

за письменность, что ты дала народам!

Желаю от души тебе добра,

с Россией дружбе крепнуть год от года!

Духовности горчичное зерно-

Кирилла и Мефодия творенье,

спасает нас, когда вокруг темно,

когда народы стали населеньем...

Душа живая не мирилась с тем,

рука к бумаге и перу тянулась.

Нас сблизила с тобою общность тем,

а наша встреча дружбой обернулась.

Болгария-провидица моя,

ты указала путь кспасеньию мира,

чтоб плодоносила вовек земля,

и чтоб любви не замалкала лира.

Болгария-славян праматерь ты!

К тебе пришла живой воды напиться...

Кириллу и Мефодию цветы

хочу отдать и низко поклониться.

Май  2013 г.                        Лидия Мнацаканова