^

Исторически музей - Ботевград

9 май 2017г.

И тази година в Ботевград бе отбелязан тържествено 9 май. Венци и цветя бяха поднесени на гроба на руските военнослужещи, загинали през 1945г. , намиращ се в градинката зад община Ботевград, на Морената (пл.Незнаен войн) и на братската могила в Литаково. Специално със своето присъствие уважиха честванията в Ботевград г-жа Мария Балашова-втори секретар в Посолството на Руската федерация в София и г-н Том Хайнс - ръководител на политическия отдел в посолството на Великобритания.

Водещ на общоградското тържество бе екскурзоводът на музея Десислава Иванова. в своето тържествено слово, тя каза:
"Защо има Ден на Европа?

24 април 1944г. на пътя между Елов дол и Липница прадядо ми Тодор Маринов Гарвански е зверски убит. Рязали са част по част от тялото му . Хвърляли от висока урва окървавените ръце, крака , глава - човешко тяло, събрало цялата бащина любов, за да не предаде и защити не само синът си-партизанският командир Нецо Гарвански, но и другарите му-онези дръзнали да платят с кръвта си за един по-мирен и по-справедлив свят. Тези същите известни и безизвестни герои гинеха по фронтовете на Втората световна война.
Преди години Нецо Гарвански запали вечен огън върху тленните останки на загиналите за този днешен наш свят. Онзи огън на пръв поглед отдавна загасна, но аз вярвам той още гори в сърцата ни и ние помним, за да разказваме, за да не се повтаря жестокото братоубийство от миналото. Прощаваме, за да продължим напред, но онзи огън, дълбоко в нас, тече във вените ни, с кръвта на убитите ни деди, платили висока цена за да ни има.
Защо има ден на Европа?
За мен - За да разказвам и се гордея с прадядо си Тодор Маринов Гарвански.
За нас - За да извикаме гордо спомена за онези смели и жертвоготовни наши деди и прадеди, заявявайки категорично : "Нищо не е забравено, никой не е забравен!"
За света - опустошението, като една от последиците на Втората световна война пробуди желанието да се предотврати всеки евентуален бъдещ конфликт със същите последици. Алтиеро Спинели възкликва:"Пътят, който трябва да изминем, не е нито лесен, нито сигурен. Но той трябва да бъде изминат и ще бъде!"
Защо има ден на Европа?
Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството на стария континент. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, прозвучала в реч произнесена през 1950 г. в Париж от френският външен министър по това време. Той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.
25 март 1957 г. в Рим са подписани два основополагащи договора, въз основа на които се създават Европейската общност за атомна енергетика (ЕВРАТОМ) и Европейската икономическа общност (ЕИО).
Преди 60 години в Рим бяха положени основите на Европа такава, каквато я познаваме днес. Това събитие възвести началото на най-продължителния мирен период в историята на стария континент.
В деня на Европа и в рамките на подготовката за отбелязването на 60-та годишнина на ЕС обръщаме поглед назад към седем десетилетия мир и към разширен Съюз с над 500 милиона граждани, които живеят свободно в една от най-проспериращите икономики в света. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през март тази година заяви:
" Преди 60 години основателите на Европа избраха да обединят континента със силата на закона вместо със силата на оръжието. Можем да сме горди с това, което сме постигнали оттогава. И най-мрачният ден за нас през 2017 г. ще бъде далеч по-ведър от който и да било, прекаран от предшествениците ни на бойното поле. "

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар