^

Исторически музей - Ботевград

Благодаря ти, Любов!

                  В "Салон на изкуствата 2014г."  и с подкрепата на Ротари клуб Ботевград отпразнувахме  в зала "Орханиец" на музея  световния ден на влюбените 14 февруари с  музикално-поетичния спектакъл 

 "Благодаря ти,Любов!" на Ивайло Диманов.

Поетът има собствен сайт в интернет, където четем: "Израснах сред градските гълъби на площад „Гарибалди”.
С песните на Джани Моранди и Челентано. От малък мечтаех да направя по-добър света, затова в трети клас написах с тебешир "Убиец!" на вратата на кварталния касапин. По-късно носех една значка с надпис "Дайте шанс на тревата" и лъжех милиционерите, че пише "Дайте шанс на мира!" После отидох войник, а тя се влюби в друг. Веднъж, докато бях на пост пред знамето, мина някакъв офицер с едри звезди на пагоните. Аз си пеех на поста, пък то било забранено?! Щях да бягам от карцера и от държавата и ако бях го направил, вероятно щях да съм първият истински дисидент в BG. Но валеше силен дъжд... Опитах да стана артист, но по онова време актьорите имаха здрави семейства и много деца, които също трябваше да станат артисти. Затова станах композитор. Композирах влакове на гарата. Сега съм журналист. Но знаете ли кое е най-странното? Ако си спомня къде живее онзи касапин, непременно ще ида и отново ще напиша на вратата му "Убиец!" После ще грабна китарата и на всички гълъби от площад „Гарибалди” ще изпея оная стара песничка на Моранди: „Prendi questa mano, zingara…”


Директорът на Исторически музей Ботевград откри спектакъла, като представи на ботевградската публика накратко гостуващия ни поет с китара. А след това сред стиховете, изпълнени  от автора, ни докосна съвсем необичайно празничната атмосфера на деня, на Св. Валентин.

Подарихме си и най-новата стихосбирка на Ивайло Диманов "Всички клоуни отиват в Рая" за спомен от един необикновен човек и поет и с надежда за нови срещи.