^

Исторически музей - Ботевград

Честито Възкресение Христово!

    В зала"Етнография" на Историческия музей традиционно, вече втора година, могат да се видят писани яйца по стара традиция със символите използвани от нашите прабаби. На днешния ден от древни времена се гадае за здраве и късмет, като първото боядисано в предишната година яйце се чупи и ако е пълно, годината ще е успешна. След това то се хвърля в течаща вода или мравуняк.  До иконата се поставя ново яйце, с което ще гадаем през следващата година. Похапват се Великденски козунаци и се чупят яйца, за да се открие "гюрешът". Неотменима част от великденската гощавка са хлябът, събрал символите за здраве и плодородие-слънце, кръст, лоза, здравец... и пълненото агне.

За светия празник прабабите ни  разказват:

  "На първия ден на Великден избраната на Цветница кумица готви и слага трапеза в двора си. Момите и момците отиват на гости, като носят "кравае" и червено яйце. Ядат и след това отиват на хорото."

Кула Иванова Ватова

 

 А на втория ден на Великден е съборът на Ботевград! Местното кореняшко Дружество "Орханиец" е приготвило отново огромен-22 метров козунак за жителите и гостите на града. 

Заповядайте!