^

Исторически музей - Ботевград

Духов оркестър Ботевград пред музея

       Днес 23.04.2013г. пред Исторически музей Ботевград свири духовия оркестър към Народно читалище "Христо Ботев 1884". Прекрасните им музикални  изпълнения се отличават с изключителен професионализъм, почиващ не само на талант и любов към музиката, но и на дълголетни традиции.

   Началото е в далечната 1904г. с идването на 16 Ловчански полк в Орхание /дн. Ботевград/. Полкът има Духов оркестър, който дефилира из града на празници и паради. На 1 май 1911г. като музикантски ученик в духовия оркестър постъпва Дико Илиев, във времето когато капелмайстор е Димитър Харалампиев. През този период орханийският духов оркестър участва дейно в музикалните конкурси на военните духови оркестри в страната. Април 1912г. капелмайстор е Йозеф Кубичек, като инструментите са нови, доставени от Чехия. Градът опустява през 1945г., когато е разформирана 16 Ловчанска дружина, към която се числи и духовия оркестър, обаче в 1946г. е възстановен към 3-ти гвардейски полк.

  Последният военен духов оркестър е закрит през 1961г., след почти 60-годишната си история. Но професионализмът и ентусиазмът на ботевградските музиканти не спада. Под ръководството на Михайл Пенков те формират сватбарски състав.

  А през 1964г. учителят по музика и пеене Димитър Войнов организира ученически духов оркестър към ОУ”Н.Й.Вапцаров”Ботевград, който през 1974г. е интегриран към Профсъюзния дом на културата. Сформирана е барабанно-мажоретна група. Съставът има многобройни гастроли зад граница-в СССР, ГДР, Швейцария и др. Носител е на Лауреатско звание от Републиканските фестивали на художествената самодейност, на златни медали и други отличия.

  През 1967г. по идея на тогавашния кмет  на Ботевград, Иван Николчовски, Иван Нешков се наема да сформира самодеен оркестър, с цел да се възобнови традицията и отново да звучи  духова музика в града. Първата му изява, със състав от 36 оркестранти,  пред ботевградската общественост е при откриването на Хлебозавода на 06.11.1968г.

   През есента на 1974г. е утвърден щат за професионален духов оркестър, на базата на самодейния. Съюзът на музикалните дейци в България, заедно с ръководството на Ботевград са учредителите на празниците на духовите оркестри, провели се за пръв път през 1983г. Почетен гост, тогава е 85-годишния Дико Илиев.

    От 2008г. достиженията на ботевградския духов оркестър са плод на музикантите, ръководени от Иванка Савова.