^

Исторически музей - Ботевград

Исторически музей - Ботевград с приз за почетен участник в инициативата „Ботевград - първият уикиград в България”

Награждаването на участниците в третия етап на инициативата „Ботевград - първият уикиград в България” се състоя в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Своите впечатления от статиите и снимките в конкурса споделиха Спасимир Пилев и Вася Атанасова – редактори в Уикипедия. Двамата оказаха безценна помощ за реализиране на инициативата. По думи на Вася Атанасова, в трите етапа са взели участие над 60 човека. Самият проект започна през октомври месец миналата година. Той бе разделен на три кръга, като всеки завършваше с церемония по награждаване на доброволците, написали статии на български и английски език за исторически, културни и природни забележителности, личности и събития, свързани с Ботевград. Написаните нови статии са 140 на брой, обяви Вася Атанасова.
Освен статии, в Укипедия могат да се качват и снимки, адио и видео файлове, припомни Спасимир Пилев. Той съобщи, че в рамките на инициативата са качени над 1000 снимки, което, по негови думи, е едно изключително постижение. Освен това са качени и документи, за което принос имат Исторически музей – Ботевград и градската библиотека „Иван Вазов”.
Вася Атанасова изтъкна, че благодарение на тази инициативата творчеството на популярния ботевградски поет Стамен Панчев вече е достъпно за интернет обществото. Тя обяви още, че ръстът на четеното на статии за Ботевград, откакто е стартирал проектът, се е повишил с 40%.
Спасимир Пилев изказа благодарност на местните институции, подкрепили инициативата. Това са Община Ботевград, Исторически музей – Ботевград, Читалищна библиотека „Иван Вазов”, училища, читалищата в селата. Раздадени бяха специалните награди на най-активните участници и в трите етапа на инициативата. Грамоти и предметни награди - чаши, получиха градската библиотека “Иван Вазов“, Исторически музей - Ботевград, ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, Цанка Йорданова, Ина Маринова, Вася Атанасова, Десислава Алексова, Мартин Литев, Георги Петров, Димитър Боевски и Спасимир Пилев.
След награждаването бе открита първата табела с QR код на Часовниковата кула в Ботевград. Този код може да се сканира с мобилно устройство. Така туристът, а и всеки, който желае, получава информация за обекта, който е посетил.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар