^

Исторически музей - Ботевград

"Иваил цар" и Стоян Николов - Торлака за втори път в Ботевград

На 11 март, Стоян Николов – Торлака отново гостува в Ботевград. За втори път се отзовава на поканата на Рени Петрова – директор на Исторически музей – Ботевград, с която са били колеги във Великотърновския университет, да представи пред ботевградска публика втората част на своята книга “Иваил цар“. Mалцината присъстващи създадоха една интересна дискусия за личността на Иваил, който уж е селянин, а има дързостта да посегне на живота на собствения си монарх във време, в което се вярва, че царят е поставен от Бога. Притежава и уменията на пълководец, който побеждава многохилядни професионални армии.
“Повечето хора, които действат като него, не успяват да оцелеят дълго време, той също не успява. Ивайло е вдъхновяващ, той не е човек, който е посредствен и който можеш да прекършиш. Можем само да се радваме, че в определен период на нашата история сме имали такъв владетел. Той е направил така, че България да се запази независима поне за около половин век, след като поема управлението“, каза при представянето на книгата нейният автор.
За да въведе аудиторията в атмосферата на историческия роман, Стоян Николов прочете два откъса от него. “Това е книга за вътрешните битки на Иваил, както и за тези, които води срещу околния свят“, подчерта той.
При написване на книгата авторът се придържа към известните, макар и много оскъдни, исторически факти за Иваил цар.
Втората част на “Иваил цар“ е разказ за тежестта на короната. За времето в живота на всеки мъж, когато изпълнява дълга към себе си, към рода и народа си.“.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар