^

Исторически музей - Ботевград

Национална конференция в Карлово

На 22 и 23 юни 2017г. в Карлово се проведе Националната  научна конференция „ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ВЪТРЕШНАТА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ В БОРБАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ”, посветена на 180 години от рождението на Апостола. Тя бе и в памет на проф.д.и.н. Иван Стоянов.
Открита бе с приветствие от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и от министъра на културата на Република България г-н Боил Банов.
Изключително интересни бяха докладите на проф. Пламен Митев"Васил Левски  и комитетското дело 1871-1872г.: историографски проблеми", Виктор Комбов"Изчезналият карловски архив на Апостола", гл.ас.Руслан Иванов "Книжни публикации и първото дигитално издание на тефтерчето на Левски", ас. Алека Стрезова" Османски дипломатически документи за БРЦК и Левски", проф. Вера Бонева"Васил Левски: музейни разкази",проф. Пламен Павлов"Армията на Левски", Ваня Ценкова "Васил Левски и непубликуваните спомени на трима старозагорци"...
      С доклад и презентация се включиха Тодорка Коцева и Десислава Иванова. Те се спряха подробно на дейността на Апостола в Орханийско- тема по която огромен, неоценим  принос има Мария Милтенова.Тя е и един от най-ревностните дарители на музея в Ботевград, тъй като целият й личен архив за Левски е част от неговия фонд. В залата бе и г-жа Кети Шунтова -  правнучка  на един от най-ярките орханийски поборници- Велчо Шунтов.
Докладът на Исторически музей Ботевград бе определен от присъстващите като най-емоционалния в двата дни на националната конференция.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар