^

Исторически музей - Ботевград

Обединена Европа и нейното културно наследство

   За втори пореден път Исторически музей Ботевград има покана за участие в международна кръгла маса"Обединена Европа и нейното културно наследство". В нея се включи и екскурзоводът на Исторически музей Ботевград Десислава Иванова, която е завършила "Масови комуникации и журналистика", тъй като срещата е организирана от   Съюза на българските журналисти, посолството на Република Полша в София и къща-музей "Борис Христов". 

      Кръглата маса се проведе на  15.04.2013г. в къща - музей "Борис Христов", започвайки с виртуозно изпълнение на пиано, на творби от Фредерик Шопен от Георги Леков-ученик в Музикалното училище"Любомир Пипков"-София. Това е пето издание на проекта и темата този път бе "Къщата-музей и нейната роля в културното многообразие на Европа". Модераторът на проекта г-н Божидар Алексив откри събитието, като даде начало за дискусия, по тази леко недооценена тема, касаеща изграждането и презентирането на  къщата-музей. С приветствие към присъстващите се обърна Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша. Той сподели, че в Полша е факт активното развитие на музейното дело. Строят се нови, а се обновяват съществуващи вече музеи. В момента съществуват около 1 200 музеи-различна собственост, дори църковна. Музеите се отказват от старите форми, в които посетителят е само зрител. В тях не само опознаваме историята и изкуството, но днес развиваме и собствената си креативност. Н.Пр. Лешек Хенсел пожела плодотворна работа на присъстващите и предостави възможност на Г-н Мачей Яницки-директор на къща - музей "Фредерик Шопен" да разкаже  по-подробно собствената си работа.

     В приветствието си г-жа Елена Драгостинова, директор на къща-музей "Борис Христов" , каза: "Нашите музеи трябва да бъдат сърце в големия град, което да дава пулса на духовния живот".

   За появата и функционирането на къща-музей"Фредерик Шопен" разказа нейният директор г-н Мачей Яницки. Създаден е през 2010г. от Парламента на Република Полша. Разходите са били 20 милиона евро, като 7 милиона евро са получени от европейско финансиране. Музеят участва и в аукциони, благодарение на което успява да откупи в последно време  от колекционери много ценни портрети, писма ... на Шопен. В експозицията, на площ от 900 м.кв. се търси полската идентичност, съчетана с космополитизма на музиката на великия полски композитор.Търсят достъпност на публиката и успешно работят с медиите.

  Исторически музей Ботевград е в нова сграда от 3 май 2011г. и с радост Десислава Иванова отбелязва, след участието си в кръглата маса, че в Ботевград достойно се представя  историческото минало на района, в крак с най-новите насоки на музейното дело, а именно неговата отвореност за публика от различни възрастови групи.