^

Исторически музей - Ботевград

"Очи в очи" - 145 години по-късно! Среща разговор между наследници на членове на Орханийския революционен комитет и актьори във филма "Възвишение"

На 22 септември в зала "Орханиец" се отбелязаха 145 години от обира на Орханийската хазна!
Само трийсет и шест години преди обявяване на Независимостта на България, на същата дата в Ботевградския край, местни членове на орханийския революционен комитет, правят своята малка крачка към голямата свобода и независимост! На 22 септември 1872г. в прохода Арабаконак ,чета начело с Димитър Общи, извършва обир на Орханийската хазна. Да! За историците този акт е обект на противоречиви оценки, но за участниците в революционното движение и техните потомци това е оправдано и нужно действие!
Въпреки последиците, сам по себе си, обира има огромно значение, като първата организирана, въоръжена акция на българското население срещу османската власт. В показанията си, членовете на орханийския революционен комитет Марин Николов, Божил Генчев Божков и Велчо Шунтов казват, че са били хората, които оказват помощ на четата на Димитър Общи, а не вземат участие в самия него! По-късно заловени от властите, те са осъдени и заточени в Диарберкир!
За да не се дуалираме с историческия прочит на събитията от есента на 1872 година, и последиците им, екипът на Исторически музей - Ботевград , съвместно с Община Ботевград, решихме да представим един по-различен поглед към тях! Художествен! Претворен през очите на двама млади мъже – актьори във филма „Възвишение“ , създаден по едноименния роман на Милен Русков, чиято премиера предстои на 10 ноември! Какво е да влезеш в кожата на революционер, споделиха Владимир Михайлов в ролята на Симо Влаха и Веселин Анчев в ролята на Велчо Шунтов! Сред гостите бяха: г-жа Кети Шунтова наследник на Велчо Шунтов, г-жа Цеца Христова – наследник на Недко Даков – /Комитата/ и г-жа Стефка Граматикова наследник на Божко Божилов, които разказаха за своите предшественици.  От дълги години историкът Гетко Гечев изследва събитията свързани с обира на Орханийската хазна. Той сподели намеренията си през следващата година да пусне за печат многото събрани факти за живота на Димитър Общи в книга! Успех!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар