^

Исторически музей - Ботевград

Отбелязваме международния ден на концлагериста и политзатворника

 На 11 април 1945 г. при настъплението на американската армия в Тюрингия въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници. В лагера, в този момент конлагеристите са почти 20 000...

  Това историческо събитие е дало повод ежегодно 11 април да се отбелязва  по цял свят като  Ден  на бившите политзатворници и концлагеристи.

 Исторически музей Ботевград бе любезен домакин на честване организирано от Общинския съвет на Българския антифашистки съюз-Ботевград и Общински съвет на Българската социалистическа партия.

Г-жа Тодорка Коцева откри изявата, приветствайки присъстващите. Екипът на музея представи  историческа презентация за България, след което о.з. полк. Георги Гергинов, председател на Български антифашистки съюз в община Ботевград изнесе исторически доклад, в който припомни факти от историята на този паметен ден .
Историческо слово произнесе и Цветанка Врачева (БАС) , която подчерта,че 11 април е ден на признателност към всички, които се опълчиха срещу фашизма. Спомени за участието на фронта на Втората световна война сподели Цветан Николов (Толбухин) от Скравена. Още като 17-годишен е бил доброволец в Шести разузнавателен отряд при преминаването на река Драва. Той се завръща след като Русия побеждава Германия, но други негови 52-ма другари от община Ботевград оставят костите си на бойното поле.

С авторски стих за убитите комунисти в Брезовица през март 1943г.  се включи и Петко Коцев.
Най-възрастната социалистка 90-годишната Цветанка Велчева представи един емоционален разказ за своя вуйчо Иван Михайлов, активен борец против фашизма, зверски убит на 16 март 1944г.

Събитието уважи с присъствието си  и  г-жа Йорданка Кринчева, председател на Областния съвет на БАС в Софийска област. Тя връчи почетна грамота на г-н Гергинов за дългогодишната му работа и в частност за организираното честване днес 72 години след ужасите на Втората световна война.