^

Исторически музей - Ботевград

Пътят към Независимостта

      На 22 септември в музея се проведе среща-разговор под надслов: "Пътят към Независимостта". Специални гости на бележитата дата бяха кметът на община Ботевград г-н Иван Гавалюгов, представители на общинската управа, както и наследниците на диарбекирския заточеник Велчо Шунтов-Кети Шунтова, Васил Шунтов...

     Освен Независимостта на България, обявена през 1908г., си припомнихме и бележитите събития от размирната 1872г., когато на 22 септември  и  под ръководството на Димитър Общи,  бе обрана орханийската хазна. Нашите прадеди бяха тези, които  съвсем безапелационно заявиха, чрез най-добре организираната първа въоръжена акция срещу турската власт, че са готови да отстоят свободата и независимостта си дори с цената на живота си.

  Г-жа Кети Шунтова ни припомни биографията на прадядо си -достойният поборник и диарбекирски заточеник Велчо Шунтов. Пътят на Независимостта в рода Шунтови от Орхание се оказа, че е преминал освен през революционния комитет "Елес Джутов" изграден от Левски, но и през защитата на земята българска на фронта, където оставя костите си нейният дядо.

       За обира на орханийската хазна, значението му, осъществяването му и разкритията на турския репресивен апарат разказа историкът г-н Гетко Гечев, като и присъстващите в залата се включиха в срещата - разговор.

       А пътят към Независимостта българска е напоен с кръвта на дедите ни, за които България не е била просто име, а частица от сакралната им същност. Нека се поклоним пред родинолюбието им и потърсим пътищата на синовната си гордост, изковали Независимостта.