^

Исторически музей - Ботевград

Пейо Пеев "Ароматът на думите"

В навечерието на рождението на Стамен Панчев в Исторически музей Ботевград съвместно с Литературен клуб "Стамен Панчев" и СНБП-София представихме новата книга на д.б.н. Пейо Пеев.

Събитието откри директорът на музея г-жа Тодорка Коцева. Тя представи официалните гости в музея -  акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на българските независими писатели и Никола Делиев, председател на НЧ „Васил Левски 1904” гр. Велинград, който прочете поздравителен адрес от кмета на Велинград г-н Костадин Коев.

Със театрален спектакъл по монолозите на Пейо, Лора и Мина от "Ароматът на думите" в изпълнение на г-жа Тодорка Коцева, г-жа Мария Коцева и доц. Георги Спасов, присъстващите в зала "Орханиец" се докоснаха до прекрасната поезия на председателя на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград д.б.н. Пейо Пеев.

Книгата представи редакторът й -Десислава Иванова с думите:

"Разгръщайки новата книга на д.б.н. и председател на Литературен клуб „Стамен Панчев” Ботевград Пейо Пеев, в съзнанието ми изплува думичката време.

  То ме провокира и мислено тръгвам след времето, когато за пръв път ме докосна  ароматът на думите на Пейо Пеев. Имах щастието да съм в малкия салон на читалището и да се насладя на чудесните стихове от  „Завръщане”преди вече 9 години.  Нашето време започна с красива червена роза, тогава когато прохождаше приятелството ни.  А то ми даде толкова много.

  Възхищавах се или критикувах, променях или се примирявах... какво ли не преживяхме. После се забавлявахме, рисувахме с думи шаржове, с които се смеехме съвсем добронамерено на несъвършената си човешка същност.

  Времето ми подари и връчването на националната награда Йосиф Петров на Пейо, гордеех се сякаш аз я получавах и това засили убеждението ми, че Ботевград е един от центровете на българската поезия.

  Бродихме заедно из улиците на Йерусалим, дишахме и се молихме на стената на плача.  Всеки от нас по своему изкачваше своята Голгота по пътя, които ни нарече „хаджии”.

  После времето ме караше да бързам. Редях новата книга на Пейо, не вярвах че ще се справя. Не мислех, че мога, че достатъчно знам... Постепенно преоткривах и себе си собствените си радости и разочарования там сред стиховете, които казват абсолютно всичко. Те са благодарност към безграничния свят на приятелите. Поклон пред прекрасната ни родина, докосват се до уюта на бащиното огнище...останало в едно далечно почти не било време. Препускаме сред мечтите и победите на прадедите ни волните траки и се потапяме в трагичната ни реалност на озверяло, чуждо време. До него нашето днес достига единствено изпепелената любов, която отчайващо  ще ни е съдено да свързваме с миналото. И тръгваме след любовта на един друг и така талантлив Пею, но с псевдоним Яворов и дълбокото психологично познаване на човешката душа на Димитър Димов, послужило за зараждането на така оригиналните и интересни интерпретации. Откриваме и смъртта, като образ на безнадеждната раздяла, изпълнена с боленето на спомена.

  Книга на времето, в което неминуемо ароматът на думите ще докосва сърцата ни, ще изпълва нашите безсъници, ще е част от жадуваното и очаквано: „Обичам те!”.  И е по-добра и по-истинска от всичко случващо се извън нейните крехки, бели страници, защото е преживяна до последната буква на стройния пейов стих.

  Лимитът ни свърши, то времето безмилостно откъсва нишката на живота, поглъща мечти, трепети, стремежи...  , но едва ли може да погуби аромата на думите, който ще се носи чрез всеки възторжен читател на уникалните пейови стихове.

  Приятелството ни започна от една червена роза. Сега тя краси корицата-неувяхнала, неувяхваща във и въпреки времето, като книгата която разгръщаме днес и която е  събрала целия човешки безкрайно богат и тъй невъобразимо безпределен свят."

       Към представянето на книгата се включи и акад. Марин Кадиев, който подчерта, че аналог с монолозите от "Ароматът на думите " няма до сега в цялата българска литература и даде висока оценка за творчеството на председателя на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград.

       Пейо Пеев получи написани и посветени му по повода стихове от поетите Даринка Петкова, Иван Гълъбов, Иван Балтов, Ваня Петрова, Петко Павлов...Заместник -председателят на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград г-жа Царинка Божилова приветства автора на "Ароматът на думите" от името на членовете на клуба.

      Председателят на Литературен клуб"Стамен Панчев" Пейо Пеев получи и специален подарък от членовете на клуба. Същите взеха участие и в подготвения за случая коктейл.