^

Исторически музей - Ботевград

Празник на пчеларите

На 10 февруари традиционно отбелязваме празника на пчеларите и деня на Св. Харалампий. Той е християнски мъченик, загинал през 198 г. за своята вяра в гр. Магнезия (Тесалия), където преди две хилядолетия служи на църквата като  епископ. Твърд пред мъчението на еретиците, Св. Харалампий  го изживява и осмисля като радост от победата над злото и плътта. Иконографски често се изобразява като повелител на болестта, която държи окована в девет вериги или затворена в шише.

Пчеларско дружество "Димитър Панчев" Ботевград избра Исторически музей Ботевград, като любезен домакин на професионалния си празник. На тържественото честване присъства заместник - кмета на Община Ботевград Борис Борисов, представители на общинската администрация, на ОбС-Ботевград, много граждани и гости на нашия подбалкански градец.

Празнична литургия в чест на светеца изнесе отец Алекси, като благослови присъстващите. Приветствие бе подготвил и г-н Иван Василев-председател на пчеларското дружество. В зала "Орханиец" бяха прожектирани два филма, свързани с пчеларството и проблемите, стоящи пред производителите на мед.