^

Исторически музей - Ботевград

Празникът на българската култура и писменост в музея

Екипът на Исторически музей Ботевград бе сред инициативния комитет, обединен от виждането, че община Ботевград е крайно време да даде оценка за често съвсем безвъзмездната работа на доктора на биологическите науки Пейо Пеев. През годините, той бе сред най-активните доброволци на музея. Представянето на стихосбирките му винаги е било празник за културната общественост на Ботевград. Приносът му в построяването на завод за ензими и развитието на фармацевтичната индустрия в града ни, също не бива да остане незабелязан и неоценен. Като председател на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград, Пейо Пеев работеше неуморно за популяризиране на богатото поетично творчество на ботевградските поети. Той подаваше ръка на всеки млад талант, като го приобщаваше към наброяващото 30 члена братство на литературните творци.
Пейо Пеев ни напусна в началото на 2017г., но кълновете посадени от него в земята ни, тепърва ще дават богат урожай.
На 24 май 2017г. поетът Пейо Пеев бе награден посмъртно с почетен медал на Община Ботевград. Високото отличие, последната му тетрадка със стихове и химикалка неговите деца-Албена и Петър Пееви дариха на музея, за което изказваме своята благодарност!
На 24 май 2017г. скъп гост на Ботевград и на Исторически музей Ботевград бе авторката на "Стопанката на Господ" Розмари Де Мео. За недавното ни минало, за вярванията и обичаите на орханийци й разказа екскурзоводът на музея Десислава Иванова.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар