^

Исторически музей - Ботевград

Родственикът на Христо Ботев, Боян Ботйов взе участие в традиционните исторически четения в с.Скравена на 2-ри юни 2018г.

На 2-ри юни 2018г., по повод 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев, читалище „19 февруари” с. Скравена бе домакин на традиционните исторически четения, ръководени от Рени Петрова - Директор на Исторически музей - Ботевград. В инициативата взеха участие Боян Ботйов – председател на общонародна фондация „Христо Ботйов”, акад. Константин Косев, проф. Христо Матанов, инж. Георги Мъндев, гл. ас. д-р Тина Петрова. Историческите четения преминаха при засилен интерес от страна на местни и гости на селото. Акад. Косев запозна присъстващите с темата "140 години от Освобождението на България от турско робство". Той подчерта, че Руско- турската война не е подарък за българите. „Тя е извоювана война. Българският народ я е извоювал с много кръв и жертви”. Акад. Косев отговори на въпроса как сме се доверили на Русия: „Преди Руско-турската Освободителна война ,Русия е водила много войни на Балканския полуостров и си е спечелила репутацията на защитник на балканските народи”. Засегната бе и темата за Априлското въстание, като според акад. Косев Априлското въстание е триумф на българския народ. Проф. Матанов говори на тема „1300 години от победата на кан Тервел над арабския халифат”, като даде някои разяснения върху факта, че кан Тервел е канонизиран за светец под името Тривелий Теоктист.
Инж. Георги Мъндев пък сподели пътя, който е изминал като колекционер и как се е превърнал в един от съвременните изследователи на Ботев. Показа оригинални фотографии, кореспондиращи със събития от периода 1874-1901г. Боян Ботйов припомни, че тази година е обявена за година на Христо Ботев във връзка със 170- годишнината от рождението му”. Родственикът на Ботев сподели, че вече е факт дигитализираното лично тефтерче на Христо Ботев, благодарение на Народната библиотека в София съвместно с Регионалния исторически музей във Враца.
За финал той изчете някои от великите думи на поета и революционер Христо Ботев, публикувани във вестник „Знаме” от 1874- 1875г.: „Както окото е потребно за светлината, ухото за слуха, разума за разбирането на най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребни, за който и да е народ, за да достигне до известна степен до своето благосъстояние”.
Отново в „Знаме” от 1875г. Ботев казва: „Държавните мъже не обръщат внимание на историческите уроци”.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар