^

Исторически музей - Ботевград

С физика Любомир Бурков и в навечерието на студентския празник

         На 7 декември 2016г. в зала "Орханиец" на Исторически музей Ботевград разказвахме историята на създаване на Общата теория на относителността на Айнщайн, заедно с физика Любомир Бурков. Организатор на събитието беше екипът на ПМГ"Акад. проф.д-р Асен Златаров" Ботевград под ръководството на преподавателя по физика Тодор Василев. Сред присъстващите беше лично директорът на гимназията г-жа Даниела Колева, а също ученици от ХІ и ХІІ клас.

Събитието откри директорът на музея г-жа Тодорка Коцева, която представи организаторите и физика Любомир Бурков. От името на ПМГ"Акад. проф. д-р Асен Златаров" Тодор Василев приветства присъстващите, след което думата получи г-н Любомир Бурков. Той, заедно с доц. Георги Спасов бяха подготвили презентация за живота и делото на Айнщайн и историята на създаване на Общата теория на относителността. С богат документален материал и много увлекателно присъстващите в зала "Орханиец" се потопиха в споровете на физиците преди столетие, които днес дават своите научни плодове.

За първи път Общата теория на относителността е публикувана в България през 1922г. в брошура.

В заключение организаторите благодариха на г-н Бурков и на екипа на Исторически музей Ботевград за осъществилата се чудесна вечер посветена на физиката.