^

Исторически музей - Ботевград

Снощната вечер бе празник! За четиринадесети път се проведе инициативата "Европейска нощ на музеите".

След Първата световна война се създават условия за изграждане на международен орган за сътрудничество в областта на музейното дело. През 1946 г. към ЮНЕСКО се изгражда Международен съвет на музеите /ICOM/. Според устава му: "Музей е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда".
Всяка година на 18 май светът отбелязва Международния ден на музеите. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums, ICOM ), проведена в Москва през 1977 г. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите.
Всяка година Международния съвет на музеите определя конкретна тема за Международния ден на музеите. За 2018 година темата е "Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови публики". Днес празникът се отбелязва в над 35 000 музея в повече от 150 страни по света. По повод на това, ние отваряме широко вратите си за посетители, организираме творчески събития, различни турове, музейно-театрални представления, за да подчертаем ролята на музеите в развитието на обществото.
Европейската нощ на музеите се организира за пръв път през 2005 г. от френското Министерство на културата и много бързо се превръща в международен културен форум. С тази инциатива се дава възможност на по-широка адитория да се докосне до експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до нашите послания. Поздравителни адреси се получиха от Министъра на културата, Сдружение на българските музеи,
предаването "Европейски паралели – за музея, за галерията” – Българско Национално радио, приветствие от Кмета на Община Ботевград г-н Иван Гавалюгов, Секретаря на Община Ботевград г-жа Стефка Граматикова;

За празничната вечер и помощта благодарим на страхотната Боряна Нешкова и малчуганите от Детски хор "Бонка Големанова" при Народно чителище "Христо Ботев" - 1884г., детска вокална група "Пеещи сърчица" и Силвия Младенска, великолепните актьори Теодора, Гергана, Цветелина, Васил, Кристиян, Вяра, Каролин, Теделин, от младежки театър "Карнавал" с режисьор Мирослав Йорданов, чудесните и пълни с настроение изпълнения на Марин, Пламен, Радо, Кирил и Сашо от група "Етна". Благодарим на проф. д-р Драгомир Лалчев за задълбочеността при интерпретациите на "Местните имена в Ботевградско" и на Иван Захариев за "ФотоУвеличение"-то. Без вас този форум нямаше да има смисъл и посока! Не на последно място на всички малки и големи, гости и жители на града, които ни посетиха и станаха част от приключението "Нощ в музея"!
Благодарим на медиите за отразяването, на доброволците за подкрепата и на всички, че ни изтърпяха и този път!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар