^

Исторически музей - Ботевград

Ученици от ПГТМ „Христо Ботев”, Дружество "Орханиец" и Исторически музей - Ботевград, участваха във възпоменателно поклонение по повод 142 години от гибелта на Христо Ботев и неговите четници

Стихове на Христо Ботев и за него звучаха на 30. 06. 2018г., когато се проведе традиционния поход по стъпките на ботевите четници, организирано за пета поредна година от Дружество „Орханиец”, Исторически музей – Ботевград и ПГТМ „Христо Ботев”. Идеята е младите хора да запазят спомена за Ботевите четници и местните хора, които са погребали тленните им останки и са съхранили паметта за героите.

Всяко паметно място в нашия край, където се съхраняват и са погребани черепи на Ботеви четници – Скравена, Гурково, Литаково, Ботевград бяха почетени. В знак на уважение и признателост, учениците поставиха цветя пред тленните останки на загиналите за свободата и независимостта на България.
Преди да тръгнат към паметните места, учениците посетиха килийното училище в Боженица, запазило автентичната атмосфера на едно отдавна отминало време. С внимание и голям интерес те изслушаха беседата. Историята на училището е автентичен разказ от поколения наред, а новините около филиала на музея са, че се правят постъпления то да бъде включено в списъка на 100-те Национални исторически обекта.
След като разгледа културния обект, групата потегли за Гурково, където бе посрещната от кметицата на селото Ангелина Григорова, която разказа как останките на двама Ботеви четници са се озовали в Уруците, както се е наричало населеното място до 1884 год.
„На 2 юни мястото, където се съхраняват черепите, е отворено за посетители. Всеки, който желае, може да дойде и да изрази своето преклонение пред подвига на героите”, съобщи кметицата на Гурково.
Следваща спирка по маршрута бе църквата в Литаково, в двора на която са погребани главите на петима от Ботевата чета. Те са загинали в сражение в местност над селото, а след това турците изложили главите им за поругание. Обикаляли от къща в къща и насила карали хората да излязат, за да ги видят. В нощта на 3 юни свещеникът на селото и още трима литаковци убили заптието, което пазело главите, занесли ги в църквата, където попът ги опял с християнски ритуал и ги положили под потона на олтара. След Освобождението ги погребали в църковния двор.
В Скравена участниците в поклонението посетиха Паметник-костница в центъра на селото, където се съхранят черепите на 10 Ботеви четници.
„Идентифициран е само един от черепите – на Георги Апостолов, защото той приживе си направил фотография. останалите млади мъже – между 17 и 34 години, не са имали снимки. След битката при Рашов дол главите им били отрязани и пренесени на колове в Скравена, за да ги поругават местните. Скравенските чорбаджии и свещеникът на селото – Димитър Николов откупили от турците главите на мъртвите четници, за да ги погребат в църквата”, припомни председателят на Настоятелството при читалище „19 февруари” в Скравена Цветанка Гърбиджанова. Тя покани учениците на честванията в Скравена, посветени на 2 юни – Ден на Ботев и неговите четници.
Възпоменателното поклонение завърши с рецитал и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в центъра на Ботевград.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар