^

Исторически музей - Ботевград

Урок по родолюбие в Исторически музей - Ботевград

В навечерието на 170-годишнина от рождението на великия революционер Христо Ботев в Исторически музей Ботевград отново гостува Искрен Красимиров- режисьор и основател на проекта „Незабравимата България”. Сред многобройната публика бяха ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, ПГТМ „Христо Ботев”, ОУ „Васил Левски”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Отец Паисий”- с.Врачеш, учители и граждани.
Искрен Красимиров бе придружен от своите родители Красимир Стефанов и Илиана Минковска, които са и сценаристи на филмите, част от „Незабравимата България”. Официално събитието бе открито от директора на музея Рени Лазарова, която приветства присъстващите, благодари на Искрен Красимиров за гостуването му и припомни накратко какво представлява проектът „Незабравимата България” и какви са основните му цели: „НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ“ е родолюбив проект, който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, популяризира българските национални герои. С активно участие в социалния и обществения живот група родолюбци и ентусиасти прожектират художествено-документални филми в училища, читалища,отворени сцени и др.; изнасят лекции, беседи и дискусии с ученици, студенти и възрастни граждани; издават DVD дискове с патриотичните филми и се грижат за разпространяването им в пределите на родината и извън нея.”
„В днешно време държавата твърде малко се интересува от славното ни минало и великите ни национални герои. Затова ние сме се обрекли на каузата да сме „последните мохикани“, и „модерни апостоли“, както ни наричат хората, които да бранят достойно историята на България”, споделят родолюбците.
Присъстващите имаха възможност да се докоснат до патриотичния дух на Искрен Красимиров, наблюдавайки откъси от филмите му, посветени на Захари Стоянов, Христо Ботев и Васил Левски. Бащата на младия родолюбец и режисьор Искрен- Красимир Стефанов, който освен сценарист е и прекрасен поет, изнесе поетичен рецитал със стиховете „Нашият Ботев”, „Нашият Левски”, „Баташките мъченици” и др.
За ботевградчани голямата изненада бяха кадри от най-новия и незавършен все още филм на Искрен Красимиров, които той показва за първи път пред публика. Новият проект носи името „Освободителят на България”, създаден е в чест на 140 години Свободна България. Режисьорът сподели, че се надява филмът да бъде изцяло завършен до 3-ти март. Филмът „Освободителят на България” е посветен на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан, който е американски журналист от 19 век. Известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Ярък застъпник на българската национална кауза.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар