^

Исторически музей - Ботевград

В навечерието на 9 май

 На 8 май Дружество "Русофили"Ботевград, организира в музея музикално - поетична презентация по повод 9 май.  В инициативата се включиха ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" с рецитал и презентация, ОУ"Н.Й.Вапцаров" с рецитал и презентация, ОУ"Васил Левски" с изложба от детски рисунки, ОУ"Св.Св. Кирил и Методий " с изпълнение на песни, ТПГ"Стамен Панчев" с есе и ПГТМ" Христо Ботев" с есе.

    Водещата Десислава Иванова-екскурзовод в музея откри инициативата, подкрепена от училищата на Ботевград с кратка историческа справка:

       "Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май в специално подготвена зала, на Военно – инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрат представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти. В залата зад масата заели места заместник Върховния Главнокомандващ на Въоръжените Сили на СССР Маршала на Съветския съюз Г. К. Жуков, заместник Главнокомандващият на експедиционните сили на съюзниците Главният маршал на авиацията на Великобритания А. Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал К. Спатс, главнокомандващият френската армия генерал Тасини.
Малко след това в залата са доведени представители на германското Върховно командване-генерал-фелдмаршал Кайтел, главнокомандващият на военно-морските сили адмирала на флота Х. Фридебург и генерал-полковникът от авиацията Г. Щумпф.Първа точка от подписания от тях
“АКТ ЗА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ”, гласи:
“Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили”. Часът е 00:43 минути. Денят - 9 май.

  40 години по-късно през 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-ти май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава честваме този ден , като символ на стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. И нека  не забравяме никога горчивите уроци от Втората световна война -най-разрушителната в човешката история. Да пазим  светия спомен за жертвите от концентрационните лагери,  загиналите 55 милиона бойци, командири и цивилно население  по кървавите пътища на войната. "

На 9 май е роден и поетът Булат Окуджава, участник във войната. Поместваме негово стихотворение.

Довиждане, момчета

Връхлетя ни войната, проклетата -

стана тихо нашир и надлъж

и се вдигнаха мигом момчетата,

възмъжали комай изведнъж,

поглед хвърлиха дважди ли, трижди ли

и поеха към бойния ад...

Ах, момчета, момчета, довиждане

и върнете се все пак назад.

Не, високи бъдете и искрени,

не жалете куршум, ни приклад

и недейте се пази. Но искаме

да се върнете все пак назад.

Где са тези, които обичате?

Вместо сватби - земята гори!

Всички рокли на наште момичета

носят техните малки сестри.

Няма как... тътнат тежко ботушите

и зелени пагони плющят.

Зли езици недейте да слушате!

Ще ги викнем след време на съд.

Вие, с дума нелепа обиждани,

уязвявани с присмех злорад...

Ах, момчета мили! Довиждане!

И върнете се все пак назад!

Булат ОКУДЖАВА

Превод: Иван Николов