^

Исторически музей - Ботевград

В навечерието на празника на Ботевград

В навечерието на празника на Ботевград , Исторически музей Ботевград представя

документалната изложба

"ОРХАНИЙСКИТЕ  РОДОВЕ"

(организирана с любезното съдействие на дружество "Орханиец"

и

"ЧАСОВНИКОВАТА  КУЛА"

(изложба картини от фонда на музея)

На 28 ноември 2016г. зала "Орханиец" на музея събра представители на общинското ръководство, наследници на старите орханийски родове, местни художници...
Събитието откри директорът на музея г-жа Тодорка Коцева. Тя отбеляза, че в богатия художествен фонд на музея фигурират 22 картини с изображение на Часовниковата кула-символ на Ботевград. През 2016г. отбелязваме 150 години от построяването на Часовниковата кула и това е повод за откриване на изложбата-живопис. Най-младият художник е Райна Генчева, чиято първа самостоятелна изложба бе също в музея, в рамките на инициативата "Салон на изкуствата".
Думата получи и г-жа Елена Ачева-председател на Дружество "Орханиец", която благодари на екипа на музея за чудесната съвместна работа през годините.
Изложбата "Орханийските родове" представи екскурзоводът на музея Десислава Иванова. Тя прочете и откъс от повестта "Старото Орхание" на Мария Милтенова, с която присъстващите се потопиха в атмосферата на стария град. С документи, вещи, грамоти, снимки в музея са представени около 20 орханийски рода. Екипът на музея продължава делото на Петър Романски, които бе проучил 10 орханийски рода. В зала "Орханиец" са изложени над 130 автентични родови фотографии, в които голяма част от ботевградчани могат да открият прадедите си, допринесли с честността, трудолюбието  и безкористното си  родолюбие за процъвтяването на Ботевград през годините.