^

Исторически музей - Ботевград

Във връзка със 140 годишнината от рождението на големия фолклорист, езиковед и краевед Георги Попиванов, Исторически музей – Ботевград подрежда изложба с копия от архива свързан с изследователя.

Георги Попиванов е роден в с. Лъжене (дн. Трудовец) на 20 април 1878г. След обучението си в класическия отдел на Софийската първа мъжка гимназия, завършва историко-филологическия факултет на Софийското висше училище (дн. СУ “Св. Климент Охридски“). Бил е учител, а по-късно и директор на ботевградската гимназия. Той е нещатен сътрудник в БАН. Участник е в Балканската и Първата световна война. Автор е на научно-изследователските трудове: „Орханийският говор“, „Софийският говор“, „Книжовен интерес в Орханийско през изминалите векове“ и мн. др. Редактира различни литературни списания и вестници като излизащия в Орхание в-к „Нови дни“, „Златоструй“ – Шумен и др. Публикува свои творби в местния и националния печат.
За изключителния си принос в опазване на нематериалното културно-историческо наследство Георги Попиванов е награден е с орден „Кирил и Методий“- I -ва степен и е почетен гражданин на Ботевград.
Ще бъде експонирана в периода 19 април – 15 май 2018г.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар