^

Исторически музей - Ботевград

Въведение Богородично

Божията Майка била въведена в Йерусалимския храм от родителите си св. Йоаким и Анна, когато навършила 3 години. И това било не еднократно въвеждане "за една свещ само", както ние днес бихме се изразили, а въведение завинаги: въведение пред Божия престол, въведение пред Божието лице, въведение за служение всеотдайно и благоговейно, въведение вечно.
Въвеждането в храма е събитие. Въведението - състояние. Веднъж въведена в Светая Светих, малката Мариам се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица, сиреч сама да бъде пречист дом за Божието Слово, въплътило се и станало Човек.
Подобно е призванието на всеки, който се въвежда в Божия храм - не просто да влезе, за да напусне след това, но да остане завинаги. И нещо повече - сам да стане дом Христов чрез св. Причастие и чрез всяка духовна благодат.
За едни въведението във вярата и Църквата става още в младенческа възраст. За други - в юношеска, а за мнозина - дори в напреднала. За нас, християните, то се осъществява чрез св. Кръщение, но не само. Освен Кръщението необходимо е и наставление, предаване на вяра и опит, обучение. И ако духовното възпитание е необходимо и за възрастните, то какво остава за децата!
С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл - ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали.
Музеите в днешно време са пазители и хранители на историята у културата ни. Освен да издирваме и творим наука, ние създаваме образователни програми и поддържаме духовното обогатяване на нуждаещите се. За мен е удоволствие да ви посрещнем тук на този светъл християнски празник. Това бе приветствието на Директора на музея, с което тя посрещна гостите на хубавия празник.
„Всички, които са организирали това тържество, са го направили за вярата. Трябва да се стараем да даваме нещо от себе си, за да можем да кажем, че и ние сме част от голямо християнско семейство”, каза архиерейският наместник отец Борис пред присъстващите на тържеството по повод празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и християнската младеж, което се състоя снощи в залата на Исторически музей – Ботевград. В словото си архиерейският наместник подчерта светостта и важността на семейството. „В днешно време е трудно за християнското семейство, както знаем хора съжителстват заедно, още по-лошо – има еднополови бракове, яви се и трети пол – джендър. Толкова разнообразно стана, че вече не се знае какво точно представлява семейството. А то е едно – нашето християнско семейство. В него трябва да има и любов, и деца. Затова би трябвало да се постараем да го запазим, за да има смисъл животът. Когато Бог е благословил брака между мъжа и жената, е казал „Плодете се и множете се, пълнете земята.”.
Отец Борис призова миряните не само да палят свещ в храма, а да отправят и молитва, „защото тя е общение на човек с Бога”. „Много често се случва хората да се обръщат към Бог само когато имат нужда, когато им се е случило нещо лошо. Ако не получат удовлетворение веднага, те казват, че Бог не е чул молитвата им и че няма Бог. Но ние знаем, че за всяко едно нещо е необходимо усърдие, не става отведнъж. Дори в работата и в други начинания, ако ние не положим усилия и постоянство, няма как да се получи. Така и Бог очаква да види, че нашата молитва е искрена и постоянна, и тогава той ще я чуе. Както се е случило с Йоаким и Анна. Бог ги е дарил с дете - Света Богородица. Ние трябва да бъдем постоянни в своята молитва и да не се съмняваме, че каквото поискаме Той ще ни го даде, стига то да бъде за наша полза или за спасение на нашата душа. Защото често пъти сме неразумни в исканията си, искаме неща, които не са ни нужни. А какво е нужно на човек – да бъде здрав, да бъде разумен и да има сили да понася всичко, каквото му се случва тук, на земята”, каза архиерейският наместник.
По време на тържеството бе произнесена Господнята молитва. Младежкият театър „Карнавал” пресъздаде библейската сцена „Въведение Богородично”. Младите актьори припомниха накратко живота на Дева Мария. Деца от Неделното училище към църквата „Успение на Пресвета Богородица” поздравиха присъстващите с тематични стихове и църковни песнопения. На финала на тържеството бяха прочетени най-добрите есета, посветени на Въведение Богородично и на християнската религия. Автори на творбите са ученици от ТПГ „Стамен Панчев”, ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и ОУ „Васил Левски” – Литаково. За тях бяха подготвени грамоти и лакомства.
Тържественото честване на празника Въведедение Богородично /Ден на християнското семейство и християнската младеж/ се осъществява по идея на Църковното настоятелство при манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин и Сдружение „Сила на духа” към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, с финансовата подкрепа на Община Ботевград и Дамски клуб „Инер Уил” – Ботевград.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар