^

Исторически музей - Ботевград

Великите българи: "Делото на Паисий Хилендарски" в навечерието на Първи ноември

Това бе темата, на състоялата се среща в Исторически музей - Ботевград. В навечерието на Първи ноември - Ден на Народните будители, ученици от шестите и седмите класове при ОУ"Отец Паисий" с. Врачеш, ОУ "Никола Йонков Вапцаров", ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" - гр. Ботевград и техните преподаватели по История, имаха възможност да изгледат филм, посветен на Паисий Хилендарски, както и да чуят една модерна интерпретация на идеята за будителството.
Встъпително Рени Петрова - Директор на Исторически музей - Ботевград, благодари на преподавателите за подкрепата при реализирането на идеята!
"За да се възбуди, следователно, у нашата учаща се младеж и изобщо в младите наши поколения здрав, дълбок, смислен интерес към дейците на нашето минало, към просветните и културни дейци на нашия живот - интерес, който за сега се засяга случайно, било само от учителите по история и български език, било от отделни обществени дейци, Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в празник на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младите чрез техните светли образи към народни и културни идеали. Нека по-често си спомняме техните имена и техните дела, нека по-често посочваме техните стремежи, та да можем и по-дълбоко да разберем, че има нещо в нашата страна, в нашия народ, което е карало толкова българи да умират за него, че думата отечество не е само понятие без стойност, а че има в него нещо, което заслужава всички наши жертви и усилия. Да направим делото на нашите бащи и деди наша гордост и наша амбиция!"
Цитирайки Стоян Омарчевски - министър на народното просвещение на България, тя припомни, че през месец юли 1922 г., Народното събрание обявява този ден за празник на всички заслужили българи.

Честит празник!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар