^

Исторически музей - Ботевград

130 години от рождението на акад. проф.д-р Асен Златаров

  Акад. проф. д-р  АСЕН  ЗЛАТАРОВ

  /Кметът на Зелин/

  Роден в Хасково на 4 (16)февруари 1885г. в семейството на Христо и Теофана Златарови. Основно образование завършва в родния си град, а гимназия в София през 1903г.  До 1904г. следва химия в Софийския университет, откъдето заминава за Женева да продължи обучението си.

  Завършва бакалавърската си степен през 1907г., а през януари 1908г. защитава дисертацията си „Върху синтеза на някои нови багрилни тела от групата на индулина и ахридина” в Женева, с която получава титлата доктор по химия и физика. През 1910г. заминава за Мюнхен, където специализира при проф. Т. Паул химия на хранителните продукти. От лятото на същата година, той постъпва в Софийския университет като асистент по химия по покана на проф. П.Райков.  От 1924г. е извънреден професор по химия, а от 1935г. редовен професор по химия. Автор е на „Основи на науката за храненето”, „Начала на органичната химия”, „Ръководство за практически занятия по химия”, „Неорганична химия” и др. С псевдонима „Аура” Асен Златаров издава своите художествени произведения:”Цветя за него”, „Песен за нея”, „В града на любовта”, „Трагедията на П.К. Яворов” и др.  Неуморният творец и учен, Асен Златаров е ненадминат и като общественик. Поради което на 30 ноември 1933г. му е присъдено званието почетен гражданин на Орхание. В писмо до своя приятел Атанас Йончев, професорът пише: „Ти знаеш каква любов имам към Зелин, колко много ми е близко до сърцето Ботевград, как скъпя приятелите на тоя хубав балкански кът и как искам да видя в преуспяване и възход бедното и храбро в неволя негово гражданство. Ако оцелея ще дам от силите си за Орхание.”

  Умира във Виена на 22 декември 1936г., а на 27 декември му е устроено едно всенародно погребение, чуждо на официалности, но импониращо с непринудената скръб на народа, част от който в този миг бяха  приятелите му от Ботевград, които с любов го наричаха - Кмета на Зелин.

  През 1945  г. гимназията в Ботевград избира за свой патрон проф. Асен Златаров, а учителят Иван Христов изработва негов бюст-паметник.

   С Решение на Общински съвет Ботевград  му е присъдено посмъртно званието Почетен гражданин на Ботевград през 2000г., за големия му принос в българската  наука и общественополезната  му дейност за развитието на курорта „Зелин” и Ботевград.

   По повод навършването на 130 години от рождението на акад. проф.д-р Асен Златаров в музея е подредена документална изложба, която съдържа снимки, юбилейни вестници, спомени...

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар