^

Исторически музей - Ботевград

Българските празнично-обредни хлябове през погледа на Веселин Райков и неговите печати

удожникът Веселин Райков представи за първи път технология за изпичане на български хляб с изложбата „Българските празнично-обредни хлябове”. Райков живее в село Брестница (Ловешко), където се намира ателието му. Освен художник той се занимава и с приложно изкуство. Тази вечер в Исторически музей-Ботевград той показа собствен прочит за художествените печати, изобразявани върху обредни хлябове. Веселин Райков е единственият в страната, който е разработил тази технология. Според него калъпите могат да бъдат масово използвани и да се популяризират народните вярвания, свързани с обредните хлябове.

„Идеята за хлябовете дойде спонтанно. Когато човек остане без троха хляб е най-страшното нещо и тогава идват тези идеи – ражда се идеята да се създаде хляб. Така стана и с мен и започнах да разработвам тази тема”, сподели художникът. По думите му празнично-обредните хлябове с неговите печати могат да се месят за всеки празник в България, като се започне от Коледа, мине се през Великден до следващата Коледа – това са общо 24 празника. „За всички празници съм разработил художествен печат – за светски и за църковни празници. Разработвайки ги се съобразявам с традицията, но изразявам моя.поглед за разработката на изображението на хляба”. По думите му целта е всяко едно домакинство да може в конкретния празник да омеси и опече една хубава истинска питка. Тези печати може да ги изработи всеки, който се занимава с кована мед.

„Технологоята на изпичане е проста, но най-трудно се достига до простите неща. Тя е достъпна за всяка една домакиня, която може да меси хляб”, добави Веселин Райков. Самите печати представляват тава с релефни букви. Тестото се замества по традиционния начин. След като втаса се поставя в тавата с печат и се притиска с ръка, така че да приеме формата, буквите и изображението на печата. След като се запече за около седем минути, се изважда от фурната и се обръща. След отново се връща във фурната да се доизпече.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар