^

Исторически музей - Ботевград

Да си спомним за българския офицер, военния пилот поручик Вълканов

Исторически музей Ботевград 

Ви кани на

ДОКУМЕНТАЛНАТА ИЗЛОЖБА

„На 9 май да си спомним

за българския офицер-военния пилот

ПОРУЧИК ГАВРИЛ ВЪЛКАНОВ”

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

   Баща ми Гаврил Ценов Вълканов е роден на 03.03.1919 г. в гр.Ботевград /второ дете/в семейството на Неда и Цено Вълканови.Баща му -Цено Вълканов е участник в Балканската и Междусъюзническата воини, в разузнавателна рота,  откъдето се завръща с ордени и медали за храброст, но с разклатено здраве.  Раняван,болен от тиф и вече инвалид. За тази си храброст получава служба в околийското, като разсилен и да пали печките. Майката - Неда е  домакиня  и работи на изполица по чужди имоти. Средното си образование завършва в Ботевград в Народна смесена гимназия"Проф. д-р. Ас. Златаров ". Знаменосец  и отличник на училището. Семейството е без възможности да го издържа да продължи образованието.По - големият брат  Васил  учи  и  завършва "Финан. адмистрация"  на Свободния Университет,  работи във Фондация"Българско дело", като проверител и записва по-късно " Юридическия факултет" на Софийския Университет "Св.Климент Охридски".

  Гаврил Вълканов избира Военното  Въздушно Училище - София.

  На 30.01.1942г. завършва Висше специално образование с Диплом: № 406 и звание  подпоручик.  По време на обучението  е изпращан в Италия за специализиране в летенето  - 17.10.1942 г , откъдето получава  и италианска диплома.

През  1942 г.  е  служил  във II -о летищно Комендантство на летище София - командир  на крило.

 От 01.07.1943г.  до 30.09.1945г е на служба в Автомобилна работилница - летище гр.Ямбол - служил в 3 обр. разузнавателен орляк.

  От 01.10.1945г до 31.12.1945г е на служба в летищната дружинка на гр.Добрич,  като взводен командир.

  От 01.01.1946г. до  31.12. 1947г е на служба  в летателната дружинка на летище София  и  взводен  командир,поручик  Вълканов е  и преподавател  във  Военното въздушно училище, където става командир на рота.

 На 07.12.1947г. - сключва граждански брак със Стефана Иванова /Павлова/ Вълканова

 На 04.10.1948 г. се ражда първородният  син Веселин Гаврилов Вълканов, когото родния ми баща не може да види, защото е изпратен в лагер,  а   по късно 05.07.1948г.- 01.08.1953г е изселен в с.Оряховица /Плевенско/ - без право да се вижда със семейството си. 

 Прибира се при семейството си с разклатено здраве  и без възможност да намери препитание и работа.Разболява се  от вирусен менингит  и е в невъзможност да посрещне раждането на  двете си  дъщери  близначки -  Нели и Незабравка Гаврилови.По чудо се спасява от коварната болест,  благодарение на силния,  издръжлив и добре трениран във  военното училище,   организъм.

Продължава  живота си като се труди без да се зачита образованието му - магазинер, закупчик, снабдител и т. н.  Отдаден на семейството и възпитанието

 на трите си деца.  Неговата образованост и  интелект навсякъде изпъкват. Продължава да се образова, чете непрекъснато и има богата библиотека с книги.

 Почива на 28.05.1994г ,  като  доживява  промените и гражданска реабилитация.

                                              Незабравка Първанова-дъщеря на поручик Гаврил Вълканов


Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар