^

Исторически музей - Ботевград

Да спи зло под камък Апотропеи

На 1 юни 2016г. бе открита изложба "Да спи зло под камък Апотропеи" и представена от уредника в отдел "Етнография" на РИМ-Русе г-жа Десислава Тихолова. Апотропеят е (от гр. Άποτρόπαιος - педпазващ от беди) талисман, амулет; предмет, на който в древността са приписвали свойството да предпазва хора, жилища, животни, обори, ниви и др. от зли духове. Обикновено съдържа изображение на божество или звяр (горгона медуза, грифон и др).  С развитието на човешката култура множеството вярвания са загубили своята мотивация, а част от амулетите се осъзнават единствено като накити или аксесоари

  Изложбата "Да спи зло под камък. Апотропеи" представя моделите на митологично мислене, отразени в различни фолклорни вярвания, забрани и препоръки за поведение. Тези модели намират израз не само в различните видове текстове, но и като изображения върху накити и предмети от злато, сребро, дърво, мед. Представите за света, неговите граници, моментите на календарен и социален преход определят защитния характер на персонажи като Бог, Богородица, светците, небесните създания, подземните персонажи, както и множество животни, почитани в миналото като тотеми. С апотропейна сила са натоварени и основни геометрични фигури, осъзнавани като модели на света и границите в него.
   Изложбата включва музейни експонати, изработени от мъниста, както и авторски изделия, вдъхновени от многообразието на традицията.

Изложбата може да бъде видяна в рамките на месец юни в зала "Орханиец" на музея.

З А П О В Я Д А Й Т Е!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар