^

Исторически музей - Ботевград

Доц. Ангел Гоев - талисмани, амулети и пергаменти

В "Нощ на музея" доц. д-р Ангел Гоев представи своята изложба "Талисмани, амулети и пергаменти".

Доц.д-р Ангел Гоев  е етнограф, доктор по история и директор на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” край Габрово. Повече от 45 години  изследва българските народни вярвания и по-специално тяхната магическа част. Преди 20 години е започнал да възстановява тази много древна обредна практика-направата на амулети и талисмани. По негови думи от най-дълбока древност, за разлика от животинските видове, хората са се сбъсквали с лош поглед, завист, магии. „Тази вяра е откакто съществува човека. Има я и днес и ще я има ,докато има хора на земята.На основата на всяка вяра има една реална първооснова. Друг е въпросът, как човек си ги преосмисля тези неща”, обясни доц. Гоев. Изложбата показва възстановки на старинни образци амулети и талисмани, изработени според традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари.
   Представена е глаголическата азбука, защото:„ Човекът става човек, когато се именува. Преди това е той е просто едно парче месо, а става личност, когато се именува. Според вярванията, името на човека и човекът са едно и също нещо, затова знакът или идиограмата на съответната глаголическа буква, която е инкростирана или е поставенавърху амулет,  се превръща в личен амулет на човека, с която буква започва името му”,каза етнографът. За да стане амулетът твой, той трябва да престои една нощ под възглавницата”, каза доц. Гоев. Според него всеки човек притежава способността да открие своя амулет - той  може да се носи на кожена верижка, червен конец или синджирче на врата, но така, че да бъде разположен точно на слънчевия сплит – мястото, откъдето външните енергии попадат в човешкото тяло.
 
Изложените амулети  в Исторически музей Ботевград са направени от 40 вида дървета. По думите на доц. Гоев те не бива да се повтарят. Има зависимости за всеки един амулет - къде е расло дървото, от което е направено. За някои например трябва да е расло срещу слънцето, за други на западен склон и т.н. Обредите биват с вода,с билки и според вярванията, поставени върху човек, те прогонват злото и носят добро.
Пергаментите в изложбата не са истински, но по-важно е съдържанието в тях, посочи доц. Гоев, защото според народните вярвания, когато се роди един човек и си получи името до третия ден, той трябва да бъде кръстен и от този момент светецът, който му е покровител заставал на дясното му рамо и го пази от всякакво зло, а на лявото рамо заставал дяволът и го подтиквал да прави зло. Според това, дали ангелът е по силен от дявола или обратното, се съдело за човека какъв е - добър или лош.  В пергаментите, които описват всеки имен ден, доцентът е дал упътвания, какво трябва и какво не трябва да се прави.
Това е 90-та изложба на Доц. д-р Ангел Гоев . Гостувал е в почти всички музеи на страната, гостувал е и в чужбина с някои от своите колекции.
 Освен колекцията от талисмани, амулети и пергаменти, доц. Гоев предоставя на вниманието на гражданите на общината, три книги със заглавия: „Календарни обичаи на балканджиите”, „Урочасването” и „Табу и народни забрани”, които могат да бъдат закупени в музея.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар