^

Исторически музей - Ботевград

Духът на природата в творбите на Христо Дангов

     В рамките на международната инициатива "Нощ на музеите 2015г.", Исторически музей Ботевград представи една нетрадиционна изложба"Красотата е живот" с творби   на Христо Дангов. Това са части от дървета, причудливи корени и клони, събуждащи нашето въображение и доставящи удоволствие от срещата с природата. Те са намерени и дообработени от г-н Христо Дангов, който любезно ги предостави за временна изложба в музея.

             Христо Дангов е роден през 1937г. в с.Сестримо, окръг Пазарджик.   Завършва средно техническо образование – строителен техник в гр.Пловдив.

  Трудовата си дейност започва в гр.София като бригадир на комплексна строителна бригада.   През 1963г. заминава на работа на национален обект „Каскада Доспат – Въча”. След приключването на обекта се връща в гр.София, където работи като организационен работник в Български профсъюзи - Градски съвет до 1987г.

  Трудовата си дейност завършва като миньор в СУ „Тунели” гр.Ботевград на обект – тунел „Правешки ханове”.  Към настоящия момент Христо Дангов е пенсионер. Живее в с.Осиковица.

  Носител е на редица отличия за активна трудова и обществена дейност:

  - златен орден на труда;

  - орден „Червено знаме на труда”;

  - златна значка на Градски комитет на Български профсъюзи;

  - юбилеен медал по случай 40-та годишнина от победата над фашизма;

  - четирикратно е награждаван със значката на ДСО „Хидрострой” – София. 

  В областта на изкуството Христо Дангов се отличава с многообразен творчески потенциал, като освен произведенията в областта на пластичното изкуство, обект на настоящата изложба е автор и на значителен обем литературни творби - поезия, проза, афоризми.  Автор е и на редица театрални постановки, някои от които са носители на награди от фестивали на художествената самодейност.  

        Изложбата "Красотата е живот" може да бъде видяна във фоайето на ІІ етаж на музея.

 

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар