^

Исторически музей - Ботевград

"Изкуството да споделяме" - дарителите през 2017-2018г.

„Културното наследство е не само наследство от миналото, но и ресурс за бъдещето ни“ - Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта!
Европейските дни на наследството, тази година те ще се проведат на 20, 21 и 22 септември под мотото „Изкуството да споделяме“ и са кулминацията на обявената от Европейския парламент и Съвета на ЕС Европейска година на културното наследство 2018 г.
Това наследство е навсякъде около нас — в градовете, в пейзажите, в археологическите ни обекти. Можем да го открием не само в литературата и в изкуството, но и в занаятчийските умения, в кулинарията, във филмите, песните и приказките. Културното наследство ни обединява в своето многообразие. Днес то е по-достъпно от всякога, благодарение на технологиите и интернет.
Събитието се отбелязва в 50 европейски държави и ще даде възможност на гражданите на Европа да разберат по-добре това, което ги сближава и да честват заедно споделени ценности.
За нас – екипа на Исторически музей – Ботевград е чест да ви приветстваме с добре дошли на нашия прочит на “ Изкуството да споделяме”. Какво по-достойно от това да споделиш и дариш скъпи и свидни спомени, желани вещи, носещи трепети и емоциите на отминалите времена, родовата памет, така важните за всеки музей и неговите фондове предмети и архиви.
Дарителството в България има далечни традиции, чиито корени трябва да се дирят още в годините на утвърждаването на българската държава. Като обществено явление то е уникално с универсални черти и същност, и се обуславя от историческите обстоятелства на своето време. Не всеки притежава усета да припознае музейната институция с нейния принос за издирването, изследването, съхранението и опазването на културното наследство в България!
На Вас – тези, които сте го направили – дълбок поклон и искрени благодарности!
Тази година можем да се гордеем с изключителната щедрост към нас. Фонда на музея се обогати с общо 55 вещи в това число мебели, мода, накити, документи, фотографии, произведения на изкуството, книги и инструментариум и вниманието на общо 24 дарители.
Още веднъж, Благодарим!
Накрая ще завърша с един разказ “Апел” на Чудомир, който разпорежда така:

АПЕЛ
Поне през седмицата на музеите и паметниците на културата не си палете печките със старопечатни книги и ценни архиви и не ги продавайте на килограм по 20 ст. на „Отпадъци”!
Не давайте редки златни монети на зъболекарите за коронки и на златарите частници за пръстени, защото ще Ви ги направят съвсем от друго нещо, а монетите ще продадат скъпо на някой музей!
Не се подписвайте с ножчета върху историческите паметници – не виждате ли, че не е останало вече свободно място!
Не правете кирпичи от пръстта на гробните могили! Не въдете камъните от старите крепости! Не трошете мраморните колони и капители на големите ни исторически селища, за да си правите от тях вар!
Не връзвайте магаретата си по оградите на паметниците, издигнати за народните борци!
Деца, не замеряйте с камъни статуите и бюстовете и не се мъчете да улучите носовете им! Малко ли видове друг спорт има в днешни времена.
Селяни, ако случайно изкопаете или изорете някое старо „гърне” и се окаже празно, от яд не го пухкайте в земята, а го отнесете в близкия музей, където ще получите добро възнаграждение!
Директори и главни учители, потърсете забравените из архивите Ви летописни книги на поверените Ви училища и старателно ги попълнете, защото ще има скоро специална ревизия за това!
Дараци и чепкала, не унищожавайте хубавите наши народни шевици, докато се наканим да ги приберем в музеите!
Иманяри, Вие, които прокопахте Стара планина от Емине до Ком, за да търсите легендарните девет катъра злато на Вълчан войвода, ако със същото усърдие бихте копали в кооперативните блокове, по лесно щяхте да забогатеете.
Бояджии, не цапайте с блажни бои прекрасните ни стари дърворезби, по иконостаси, тавани, врати и пр. с цел да ги разхубавявате.
Граждани, посетете музея във вашия град! Той не е отворен само за екскурзианти и гости.
Като отивате в художествените галерии, не си допирайте носовете до картините, и ги гледайте от разстояние и не пипайте с ръце статуите, че те не могат като Вас да ходят всяка година на баня!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар