^

Исторически музей - Ботевград

Изложба на Школата по изобразително изкуство на Димитринка Томова

За повече информация, натиснете тук .

Близо 120 рисунки на възпитаници от Школата по изобразително изкуство на изявената местна художничка Димитринка Томова и нейната дъщеря - дизайнерът и педагог Станислава Комитска представи днес Исторически музей от 17.30ч. Поводът е предстоящият празник на художника утре и деня, в който честваме  църковния празник, посветен на Свети Лука-първия иконописец, считан за покровител на художниците. 30 деца се включиха  в изложбата. Някои от тях участват с една, други с три, пет или шест рисунки.
„Избрахме да посветим утрешния празник на най-малките художници в общината. Школата по изобразително изкуство съществува от 15 години и е гостувала в Исторически музей много пъти. Изявите им са толкова много, че само г-жа Димитринка Томова и Станислава Комитска могат да разкажат най-точно за тях”. Тодорка Коцева даде думата на Димитринка Томова да разкаже повече за успехите на Школата. Г-жа Томова благодари от своя страна на директора на музея  за предоставената възможност и чест в навечерието на светлия празник именно нейната школа да бъде предствена с изложба. „Нашите изяви не съм записвала, но искам да кажа за двете наши изявени момичета, които вече са студентки. Това са  Лили Петрова, която следва „Инженерен дизайн” в Технически университет и Мария Първанова, която учи „Моден дизайн” в Художествената академия”. Г-жа Томова припомни участието на нейните възпитаници Габриела Христова и Ванеса Енева в големия международен конкурс „Не на цигарите”. Двете деца бяха наградени в Националната художествена  галерия по чуждестранно изкуство в София. С рисунката на Гергана Герогиева Школата в Ботевград се класира на второ място в България в конкурса за рисунка на тема ”Олимпийски игри -Лондон 2012”. Съвсем скоро Димитирнка Томова изпрати няколко рисунки на свои възпитаници за конкурса „Как искаме Европейският съюз да променим нашия град”, чието първо издание е  регионално състезание.
Накрая г-жа Томова благодари на всички родители, че са поверили своите деца в нейните ръце и в ръцете на младата художничка- нейната дъщеря Станислава Комитска. Тя им пожела все така с жар и редовно да посещават часовете по изобразително изкуство.
 54 са децата, които се обучават в Школата в Ботевград. Всяко дете посещава по веднъж седмично часовете по предварително изготвен график. Малките художници са от Ботевград, Правец и Врачеш.
Най-малката художничка, взела участие в изложбата днес,  е Ани Василева на 6 г. от ОУ”В.Левски” – Правец. Сред останалите участници бяха ученици от ОУ”Н.Вапцаров” Рая Николова – 2 клас, Стела Бончева – 9г., Никол Маринова – 3 клас, Йолина Христова-9г. и Никол Маринова -9г.  Маламир Трезийски от 3-ти клас в същото учебно заведение пък участва с цели 6 рисунки. От ОУ”Отец Паисии” с. Врачеш участват Виолета Бончовска  в 3-ти клас и брат й Мариян Бончовски в 4-ти клас. По-големите възпитаници на Школата участваха също с по 5 рисунки. Това са Цветелина Антонова-15г., ученичка в ПМГ\\\"Акад. Проф. Д-р Асен Златаров\\\", Габриела Тодорова от ГПЧЕ\\\"Алеко Константинов\\\"-Правец. Изложбата ще бъде на разположение за всеки, който иска да я разгледа до 8-ми ноември.
На изложбата на малките художници присъстваха и изявените художници Емил Димитров и Венетка Нитова. Като своебразни и отличаващи се с усещане за движение бяха окачествени рисунките на Йолина Христова от художника Емил Димитров. Той бе впечатлен от рисунките на всички деца. Той хареса също актовата рисунка на Габриела Тодорова.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар