^

Исторически музей - Ботевград

Изложба във връзка с 55 годишния юбилей на музея

От 19 май 2014г. Исторически музей гостува на Арт център  галерия "Калето" в гр. Мездра, във връзка с 55 годишния юбилей (24.05.1959-24.05.2014г.) на културната институция. Официалното откриване на изложбата бе от 17,30 часа.

Гостуващата изложба бе открита от представителя на домакините-Снежана Петрова, а бе представена от Десислава Иванова-екскурзовод в музея, която каза:

 "Преди 55 години на 24 май 1959г. Ботевград е огласен от тържествена музика. Партизанският командир Нецо Гарвански произнася пламенна реч при прерастването на откритата през 1937г. музейна сбирка в Общ народен музей.

  Тази година, ние екипът на Исторически музей Ботевград искаме да отдадем заслужена почит и признание на хората способствали през годините за съграждането на модерната културна институция, която с гордост представя отвъд пределите на Европа богатата история на Ботевградския край.

Тази изложба е във връзка с 55 годишния юбилей на музея. Тя е представителна извадка на фонда от картини и скулптури, които съдържа  312 експоната, включва както дарени картини от самите художници, така и откупени от музея, платна. Те са били част от самостоятелни изложби на художниците през годините на дългогодишната ни музейна история.

   Днес сме включили в изложбата едно ядро-част от забележителните ботевградски творци, които ще си позволя да представя, като започна с  родения през 1928г. в Ботевград проф. Величко Коларски.

Завършил е художествена академия в София специалност живопис. Член на СБХ от 1953г. Работил е като завеждащ отдел Съвременно българско изкуство в Национална художествена галерия от  1960-1978г., а по-късно е научен сътрудник в Института по култура към БАН. Организатор на редица представителни изложби на Българското изкуство във Виена, Прага, Москва, Рига, Будапеща. Негови творби са притежание в частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия, Русия и др. За приноса си към българската култура Величко Коларски е награден с орден „Св.св.Кирил и Методий” І, ІІ, ІІІ степен.

Картини:

  „Цветя,  „Натюрморт” І ,  „Натюрморт” ІІ , „Натюрморт” ІІІ ,  „Цветя в синьо”

Продължава да твори, предстои негова изложба през юни в музея по случай 80 годишния му юбилей.

Венетка Нитова-Родена през 1973г. Живее и твори в родното си село Трудовец, където има собствено ателие. Семейна с три деца. Рисува преди всичко с маслени бои. Има участие в 10 самостоятелни изложби.В Ботевградската галерия за първи път гостува през 2002г., а следващите и участия са през 2003г.,2005г.,2006г.,2009г. 2012г. е гостувала в зала „Орханиец” на ИМБ.

Нейни картини са притежание на частни лица не само в България, но и в Холандия, Италия, Израел.

Картини:

  „Космичен пейзаж”,   „Пролет е”, „Мост над слънчева река”,

  „Чешма”,  „Стара къща”.

Продължава да твори.

Димитър Евстатиев е роден и живее в Ботевград. Самия той се нарича "самоук художник". Рисува преди всичко с маслени и акрилни бои. През последните 3-4 години се занимава със стенопис. Участвал е в самостоятелни и колективни изложби. В Ботевградската галерия за първи път гостува през 2002г., а следващите му участия са през 2003г.,2005г.,2006г.,2008г.,2009г., а през 2012г. е 10 –тата му юбилейна изложба  в зала „Орханиец” на ИМБ.

Участник е в пленери в Родопите, Ботевград  и други места. Негови картини са притежание в частни колекции у нас и в чужбина.

Картини:

  „Единоначалие”,  „Романс”,  „Часовникова кула в Ботевград”,

Твори, а работи като управител на Ледената пързалка в Ботевград.

Димитринка Томова

Живее и твори в Ботевград. Учител е по изобразително изкуство в  ОУ. „Св.св. Кирил и Методий” гр. Ботевград. Казва,че рисуването за нея е хоби и удоволствие. Занимавала се е с текстилна графика но от няколко години рисува с маслени бои. Със своята дъщеря Станислава преподават в собствена школа по изобразително изкуство. Много от нейните ученици са носители на призови награди от национални, общински и областни конкурси за рисунка на различни теми.

Димитринка Томова има редица самостоятелни и колективни изложби. За първи път гостува на Ботевградската галерия през 2001г., а следващите и гостувания са през 2003г., 2008г.

Картини:

  „Пейзаж в кафяво”

Продължава да твори, като е собственик на Школа по изобразително изкуство в Ботевград.

Константин Константинов.

 Роден в Бяла Слатина. Завършил е Лесотехническия университет в София, където е придобил специалностите  “Ландшафтна архитектура” и “Озеленяване”. През 1987 год. идва да живее и работи в Ботевград. В момента има собствена фирма за озеленяване. Първата му самостоятелна изложба е през 2008г.

Картини:

  „Зима в Етъра”

Зоя Петкова

Зоя Петкова е родена в Лом, но живее в Ботевград. Член е на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев”. Първата и самостоятелна изложба е през 2013г.

Картина:  „Цветя”.

Продължава да рисува и пише поезия.

Павел Бондаренко

Павел Бондаренко е бивш дъгогодишен учител по музика в училище „Н.Й. Вапцаров” в Ботевград. Неговата изложба „Къщите” бе представена през 2013г.

Картини:

  „Часовникова кула в Ботевград”  „Часовникова кула”

Почина точно преди откриване на изложбата му в Ботевград.

Пьотър Черкасов

Пьотър Петрович Черкасов е белоемигрант. От 1919г е с чин поручик в Доброволческата армия на Въоръжените сили на Южна Русия при  2-ри полк кавалерия Дроздовски. На 14.12.1919г. официално прехвърлен и е с чин полковник от руската армия през 1920 г. През есента на 1925 г. като част на Дроздовски  полк пристига в България с чин ротмистър. В Ботевград е работил като учител по рисуване в местната гимназия през 1926г. Музеят разполага с 5 негови творби.

Картина:

„Момиче”

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар