^

Исторически музей - Ботевград

Изложба-живопис на Светлана Горанова

      На 12 февруари 2015г. в в зала "Орханиец" бе тържествено открита самостоятелна изложба-живопис на младата художничка Светлана Горанова.

    Светлана Горанова е родена в град София.Основното си образование завършва в 131 СОУ „Климент Аркадиевич Тимирязев”. През 2003 г. завършва Профилирана гимназия по изящни и приложни изкуства „Проф. Николай Райнов” -  София. От 2004 - 2008 год. защитава  бакалавърска степен „Графика” в НХА.Същата година придобива диплома за преподавател по изобразително изкуство. 2008 - 2010 год. завършва  магистратура - дигитални изкуства в НХА. Работила  като декоратор. В момента рисува живопис и графика.

СВЕТЛАНА  ГОРАНОВА ИЛИ „ДРУГОТО МИ АЗ”

  Другото ми аз е част от макровселената, то гледа през очите на вълчица, откъсваща се от тялото на жена на фона на екзотични цветя, другото ми аз е хармонична част от вселената-диша, цъфти. На пръв поглед е достъпно и гостоприемно, но вълчицата е дива, неопитомена, готова да брани този така приказно красив свят. В дълбочината му се издигат пирамидални образования, които също не са гладки и безцветни. Върху тях времето е поставило уникален отпечатък. При гравюрата  „Другото ми аз” е използвана техниката суха игла, която  се появява за първи път през 16 век, в творбите на Албрехт Дюрер, но при Светлана Горанова не е част от религиозен сюжет, а  е плод на задълбочено, критично вглеждане в себе си. Без думи, с образи една млада, талантлива жена разказва за себе си и собствената си история. В тази картината е и представянето на художничката. Всеки може да открие прилика със себе си или разлика, или да погледне към неподозирани страни от живота и ежедневието си.

  Светлана Горанова споделя ненатрапчиво, лаконично чувства, мисли и идеи. Времето на рисуването е между 2008 и 2015г., но в картините спи безвремието на възрожденските домове или порива за живот на природата с кръговрата на сезоните. Интересни са и женските лица, рисувани в профил или почти застинали с гръб към гледащия картината. Сякаш бягат от показност и излагане на скритото дълбоко в тях. Те са обърнати към себе си повече отколкото към света отвън. Вътре в картината образът намира сигурност и теми за размисъл, светът отвън не може да съперничи на безграничното въображение  на човешкия гении. Сякаш жената от картините игнорира случващото се отвън, потапяйки се в собствен свят, споделяйки го, без да търси мнение, оценка, приемане или отхвърляне.  

  Извън  запечатаното в графиките, багрите са ярки, пъстри.  Сякаш отразяват слънцето, което ги е огряло от всички страни. Няма мрачни полутонове, лунни пътеки, всичко е видно, достижимо. Къщите са гостоприемни, притихнали, очакващи... Вратите са затворени, но не с тежки катинари, липсват изпокъсани некролози на отдавна напусналите ги стопани. При Светлана Горанова къщите са обляни от живот и свежест, дори отвъд арката свързваща два дувара грее дом светещ в ярко жълто и оранжево, обкичен със зеленина. И прозорците са интересни, на една от къщите те са покрити със сърца, другаде откривам кръст или просто отразена частица небе. Затворени са, по тях няма накацали саксии или човешки силуети, но въпреки това не са запустяли-сияят и се „усмихват” на времето, което няма власт над жизнелюбивото им приемане докоснато от  слънцето, което никъде не е пряко нарисувано, но дава неподозирана жизненост на къщите, които изглеждат нови, непреходни, вечни и едва ли човешка намеса би могло да ги промени.

  Сезони, къщи, животни, хора...пълнокръвен, разнообразен свят, изрисуван като споделяне при изповед и не непременно целящ дидактично да променя реалности и нагласи, а просто съществуващ отвъд времето и очакванията ни.

  Картините на Светлана Горанова не са стремеж за себеизява, те са талантлив душевен монолог, скромен и смирен. Рисувани са по различни способи в различно време и в различно настроение, но дълбоко от всички тях, сякаш палаво наднича умния, без думи разбиращ поглед на жената – вълчица от „Другото ми аз”-завладяващо красива и дива, жестока и приятелски гостоприемна едновременно, различна, интересна...

  Успех на талантливата млада художничка Светлана Горанова и добре дошла сред нас в Ботевград!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар